Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 09.03.2014 00:00:00

Potomak Gavrila Principa ponosan na atentat u Sarajevu

Gavrilo Princip mlađi: Atentat je herojski čin, i ja sam ponosan na njega

Potomak Gavrila Principa, pripadnika organizacije Mlada Bosna, koji je izvršio atentat na austrijskog prijestolonaslijednika u Sarajevu i tako započeo Prvi svjetski rat, Gavrilo Princip, ponosan je na djelo svog pra-strica, piše britanski list „Mirror“, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Tiražni britanski list objavio je opširnu priču o potomku poznatog Gavrila Principa koji nosi njegovo ime i živi u Sarajevu. Navode da se radi o privatnom poduzetniku, koji pored kuće u Sarajevu ima i kuću u Bratuncu.

- Nemam problema sa tim što nosim ime Gavrila Principa, ponosan sam na to. On je heroj za mene, htio je da se ova zemlja oslobodi okupatora. Uvijek su ovdje stranci donosili odluke, Turci, Austrijanci – kazao je Gavrilo Princip mlađi. List ističe da se atentator Gavrilo Princip kao 15-godišnjak priključio pokretu Mlada Bosna koji je bio povezan sa nacionalističkim pokretom „Crna ruka“.

Vjerovatno nije ni sanjao da će on biti osoba koja će povući obarač za početak najkrvavijeg rata u ljudskoj historiji. Gavrilo Princip mlađi, kako se navodi, danas ne želi preuzeti naslijeđe tog rata, već samo kako kaže hrabrost atentatora. List, također, navodi da Srbi i dalje smatraju taj potez herojstvom te žele, u godini kada se obilježava 100 godina od atentata napraviti spomenik Principu, što može izazvati dodatne nacionalne tenzije. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android