Članak

Guterres: Želim vidjeti dvije države Palestinu i Izrael

Naglasio je da bi takvo stanje bilo oprečno legitimnim nacionalnim, historijskim i demokratskim aspiracijama Izraelaca i Palestinaca.

NEW YORK, (Patria) - Generalni sekretar UN- a Antonio Guterres izjavio je da je dvodržavno rješenje jedino moguće rješenje za izraelsko-palestinsko pitanje kao i za samu uspostavu mira u čitavom regionu.

- To je jedini način da bi se uspostavili stabilnost, mir, prosperitet i razvoj u regionu - kazao je Guterres na sastanku s Odborom za prava Palestinaca, održanom u sjedištu UN-a u New Yorku.

Pohvalio je Odbor zbog, kako je rekao, napora koje poduzima kako bi pomogli da Palestinci uživaju svoja ljudska prava i slobode, prenosi Hina.

- Uvijek sam govorio da bih želio vidjeti državu Palestinu i državu Izrael, obje sa Jerusalemom kao glavnim gradom - rekao je Guterres.

Upozorio je na vrlo negativne trendove na terenu koji bi mogli voditi situaciji u kojoj bi postojala samo jedna država.

Naglasio je da bi takvo stanje bilo oprečno legitimnim nacionalnim, historijskim i demokratskim aspiracijama Izraelaca i Palestinaca.

Na kraju je istakao da je naseljavanje i širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu ilegalno prema postojećim rezolucijama UN-a i međunarodnom pravu.

Napomenuo je i kako su takvi postupci najveća prepreka miru u regionu.

#Svijet