Objavljeno u kategoriji Region na 04.02.2018 22:30:00

Protest opozicije ispred RTS: Postali ste razglas Aleksandra Vučića

Foto: Tanjug

BEOGRAD, (Patria) - Više opozicionih stranaka i pokreta održalo je protest ispred zgrade RTS-a zbog, kako navode, "kontinuiranog kršenja zakona i blokade opozicije na javnom servisu", javlja B92.

Na skup su došli Dragan Đilas, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Saša Janković, Sanda Rašković Ivić, Duda Ivković, Srbijanka Turajlić i Siniša Kovačević, a pristalice "Šta radite bre" Marka Bastaća stigle su na protest biciklima. Niko od lidera opozicije nije govorio na skupu. 

Okupljeni su nosili zastave Narodne stranke, Nove stranke, Pokreta slobodnih građana, grb glavnog grada, zastave Srbije. Na skupu je bilo i transparenata "protiv medijskog mraka". 

Članovi opozicionih stranaka traže smjenjivanje generalnog direktora javnog servisa Dragana Bujoševića, glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića i predsjednika Upravnog odbora Vladimira Vuletića. Okupljeni su izviždali Dnevnik RTS u 19.30h. 

Bivši novinar RTS i član savjeta za kulturu Nove stranke Rade Radovanović, koji se obratio prisutnima, poručio je rukovodstvu RTS da podnese ostavku jer ta kuća "više nije javni servis". 

"Ova kuća više nije javni servis, nije čak ni državna televizija. Pretvorili su se u radio-televizijski razglas Aleksandra Vučića'', rekao je Radovanović. 

Dramski pisac Siniša Kovačević poručio je da RTS treba da bude ''prva odbrana demokratije i kuća vječitih tragača za istinom'' i dodao da su u trenutnom rukovodstvu RTS oni čije su diplome sticane na univerzitetu ''gde je glavni predmet poslušnost". 

On je rekao da se narod okuplja na svakih nekoliko godina u reprizama na mjestu gde treba da postoji javni medijski servis i kuća demokratije, ali da RTS to danas nije već da je "javna kuća koja izvršava svako gazdino naređenje".

Profesor Fakulteta političkih nauka i član Pokreta slobodnih građana Srbije Rade Veljanovski obraćajući se okupljenima rekao je da se na programu RTS-a može vidjeti samo jedna opcija i jedan lider i dodao da RTS "pravi svetog Aleksandra Vučića". 

Zoran Gavrilović iz organizacije BIRODI na skupu je iznio podatke o zastupljenosti opozicije i vladajućih stranka u informativnim emisijama RTS-a navodeći da je opozicija zastupljena u sekundama da se pominju i u negativnoj konotaciji, dok takve konotacije za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je i najviše zastupljen na programu javnog servisa gotovo da nema. 

Medijski istraživač Jovanka Matić ocijenila je da se na RTS-u samo može vidjeti jednostrana slika i da nema tema koje građane interesuju.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android