Članak

Ukidanje suspenzije sportistima Rusija slavi kao veliku političku pobjedu

Oni su optuženi da su na prošlim Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine koristili nedozvoljena doping sredstva.

SARAJEVO, (Patria) - Sportski arbitražni sud donio je osam dana pred početak Zimskih polimpijskih igara u korejskom gradu Pjongčangu odluku o ukidanju suspenzije za 28 od 43 sportista iz Rusije, pa će neki od njih imati pravo takmičenja.

Oni su optuženi da su na prošlim Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine koristili nedozvoljena doping sredstva.

CAS je procijenio da nema dovoljno dokaza da su u tih 28 slučajeva kršena antidopinška pravila. Nakon što su ukinute sankcije protiv 28 ruskih sportista, njihovi ostvareni rezultati su potvrđeni.

U preostalih 11 slučajeva dopinga CAS je ukinuo doživotnu zabranu ruskim sportistima, ali nije ukinuo zabranu takmičenja na predstojećim igrama.

Jedan od 28 sportista kojima je ukinuta suspenzija je i nordijski skijaš Aleksander Legkov, koji je osvojio olimpijsko zlato na 50 km na ZOI u Sočiju 2014. i srebro u štafeti 4 X 10 km.

- U teoriji, neki od tih 28 sporista čija je doživotna suspenzija poništena, mogu učestvovati na ZOI u Pjongčangu, ali njihov nastup na tim Igrama treba odobriti Međunarodni olimpijski odbor - izjavio je glasnogovornik CAS-a.

Disciplinska komisija MOO-a je na temelju izvješća Svjetske antidopinške agencije (WADA) u kojem su izneseni dokazi o “institucionaliziranom” sistemu dopingiranja u Rusiji, posebno za vrijeme trajanja zimskih olimpijskih igara u Sočiju, doživotno suspendirala i diskvalificirala 43 ruska sportista, te oduzela 13 od 33 medalja koje su Rusi osvojili 2014.

Od tih 43 sportista, 42 ih se žalilo CAS-u, a jedan dio njih se još uvijek nada nastupu na ZOI u Pjongčangu od 9. do 25. februara. CAS je posljednjih dana razmotrio slučajeve njih 39, a još će tri razmotriti kasnije.

Suspenzija ruskih sportista i njihova zabrana takmičenja izazvala je ogromnu pažnju svjetske javnosti, jer mnogi smatraju kako se ovdje ne radi samo o sportu, već da iza svega stoji i međunarodna politika.

Nakon što je CAS donio odluku o ukidanju suspenzije odmah se oglasio i Kremlj, koji je pozdravio odluku istakavši da je pravda pobijedila.

- Ove informacije o odluci CAS-a o našim sportistima potvrđuju da su aktivni napori za zaštitu prava na sudovima i na druge načine opravdani, da mogu biti učinkoviti i da se takva praksa mora nastaviti - kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Vijeće Međunarodnog olimpijskog komiteta ranije je dozvolilo 169 sportista iz Rusije da se takmiče, ali ne smiju nastupati pod zastavom i imenom Rusije, već pod olimpijskom zastavom.

Svjetski mediji pišu kako je ovo još jedna velika diplomatska pobjeda Rusije.

Rusija je ranije tvrdila kako u svemu ovome ima najmanje sporta, te da se ne radi o korištenju doping sredstava, već da se iza svega krije namjera međunarodne zajednice da preko sportista porazi Rusiju. 

#Svijet