Objavljeno u kategoriji Biznis na 01.02.2018 13:43:40

Švedska će u ovoj godini u BiH uložiti 16 miliona eura za razvojne projekte

Šarović sa švedskim ambasadorom

SARAJEVO, (Patria) - Švedska će u ovoj godini u razvojne projekte u Bosni i Hercegovini uložiti 16 miliona eura donatorskih sredstava, a fokus je na projektima u oblasti poljoprivrede i privrede, razvoja malih i srednjih preduzeća te zaštite okoline, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa  ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH Andersom Hagelbergom.

Zagađenje vazduha jedan je od najvećih problema kojem će u narednom periodu biti posvećana najveća pažnja jer je, kako je istaknuto, Bosna i Hercegovina treća zemlja u Evropi po zagađenosti vazduha.

- U Bosni i Hercegovini od posljedica zagađenosti vazduha godišnje umre oko 9.000 ljudi, a u Švedskoj 40 što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i potrebi hitnog djelovanja kroz već započete projekte - istakao je ambasador Švedske.

Obostrano je iskazana spremnost za nastavak saradnje na dugoročnom projektu Švedske agencija za zaštitu životne sredine, kojim će se ojačati kapaciteti za poboljšanje procjene kvaliteta vazduha, te njegovog monitoringa i upravljanja, a u saradnji sa relevantnim ministarstvima i institucijama.

Švedski ambasador najavio je ulaganja i angažman i u drugim značajnim projektima, posebno u oblasti poljoprivrede i ekonomije a u cilju sveobuhvatne podrške EU integracijama Bosne i Hercegovine.