Članak

Slučaj Memić: Nije bilo tragova koji upućuju na kontakt vozila i pješaka!

Kao svjedoci odbrane pojavili su se Elvedin Boja i Nermin Halilović pripadnici MUP KS, te Senad Mešić kriminalistički tehničar MUP KS u penziji.

SARAJEVO, (Patria) - Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića, piše agencija Patria.

Kao svjedoci odbrane pojavili su se Elvedin Boja i Nermin Halilović pripadnici MUP KS, te Senad Mešić kriminalistički tehničar MUP KS u penziji.

Prvi je svjedočio Elvedin Boja koji je na pitanje advokata Rusmira Karkina kazao da nikada nije ispitan u Tužilaštvu KS na okolnosti događaja od 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji. Samo jednom je ispitan u MUP KS.

Boja je tokom svog svjedočenja kazao da se sa kolegom Veliborom Ristivojevićem odvezao na lice mjesta te su tamo zatekli vozilo DKPT-a.

- Prtljažnik je bio otvoren u kojem je sjedila ženska osoba. Kolega Velibor je prišao kolegama iz DKPT-a, a ja sam otišao do druge povrijeđene osobe koja je ležala na zemljanoj podlozi.

Na pitanje advokata Karkina da li je razgovarao sa pripadnicima DKPT-a Boja je kazao da je samo pitao gdje je druga povrijeđena osoba.

Boja je potvrdio da je Dženanu okrenuo glavu na stranu kako ga ne bi ugušila krv, ali da ga nije pomjerao. Demonstrirao je tokom svjedočenja kako je Dženan ležao na leđima. Podsjećamo, ranije je objavljena fotografija gdje je Dženan na boku, a policajac Ristivojević je tokom ranijeg svjedočenja kazao da ga je tako okrenuo njegov kolega, a da je "Dženan ležao potrbuške".

- Nisam smio pomjerati tijelo jer nisam znao kakve su povrede, samo sam mu glavu okrenuo. Nogama je trzao, davao je znakove života – kazao je svjedok dodajući da je tražio da Hitna pomoć požuri.

Boja je rekao da su na licu mjesta bile četiri osobe do dolaska Hitne pomoći, nakon čega je obezbijeđeno lice mjesta žutom trakom.

Odgovarajući na pitanje advokata da nabroji sve osobe koje su se tu nalazile uključujući i policajce i civile Boja nije mogao sa sigurnošću potvrditi da su neke osobe tu noć bile na mjestu događaja. Sjetio se nadređenog Nermina Halilovića, izvjesnog Edina.

Boja je isključio mogućnost da je neko drugi pomjerao tijelo Dženana Memića. Dodao je da je osvjetljenje bilo dobro od ulične rasvjete te je i sam primjetio „komadić zelene farbe, stakla da li od fara ili žmigavca.“

Boja je potvrdio da je na lice mjesta došao Nermin Halilović, ali nije znao tačno odrediti vrijeme.

Na pitanje da li ima saznanja o naknadnom pronalasku tragova na licu mjesta, ovaj policajac je odgovorio da nije upoznat s takvim informacijama.

On je potvrdio da su na uviđaju bili tužilac Meris Ćato, krim tehničar Senad Mešić i istražitelj Sefedin Škrijelj.

Drugi svjedok Nermin Halilović koji je bio rukovodeći dežurni kazao je tokom svog svjedočenja da on nije napravio službenu zabilješku o noći 8. februara 2016. godine iako je dva puta dolazio na lice mjesta. Prvi put sa mlađim kolegom koji ga je dovezao službenim automobilom, a drugi put sa vlastitim. Halilović je pojasnio da su mu kolege Boja i Ristivojević tražili nešto kako bi zaštitili dokaze jer je „postojala mogućnost kiše“.

Halilović je stigao ponovo na lice mjesta, ali nije bilo potrebe za zaštitom dokaza. Tada je već vidio da se formirala ekipa za uviđaj. Na pitanje advokata Karkina da li su mu poznata imena službenika DKPT-a i da li je s njima razgovarao, Halilović je negirao da ih poznaje. Potvrdio je da je ostao do kraja uviđaja.

Na pitanje da li je na bilo koji način manipulisao tragovima i da li je čuo koji su tragovi pronađeni Halilović je odgovorio odrično. Također je kazao da ne zna ništa o naknadnom pronalasku tragova na licu mjesta.

Treći svjedok Senad Mešić, kriminalistički tehničar u penziji kazao je da je fotografirao pronađene tragove, ali ne i da je sačinio video snimak. Negirao je da mu je poznato da je iko snimao uviđaj.

Mešić je i na pitanje advokata Karkina, ali i na pitanje sudije Igora Todorovića kazao da ga nikad niko nije saslušavao na okolnosti ovog događaja.

On je kazao da je po dolasku zatekao obezbijeđeno lice mjesta, gdje su bili tužilac Meris Ćato, Sefedin Škrijelj saobraćajni inspektor kao i policajci.

- Oni mene upoznaju da je bila saobraćajna nesreća, da je povrijeđeno dvoje ljudi i da su upućeni u bolnicu.

Mešić je potvrdio da je sačinio izvještaj o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta nekoliko dana poslije uviđaja. Tako je na izvještaju koji je prikazan u sudnici navedeno da je riječ o krivičnom djelu ubistvo, a ne saobraćajna nesreća. Mešić je pojasnio da je to urađeno u konsultaciji sa načelnikom nakon što je izvršena obdukcija Dženana Memića 16. februara 2016. godine, iako je na dokumentu datum 9. februar.

On je potvrdio da je tokom uviđaja bio suh asfalt i da je većina tragova bila na asfaltnoj podlozi, dok su tragovi krvi bili većinom na zemljanoj podlozi. Zatekao je i tragove stakla, plastike, boje ali nije precizirao koliko komada.

- Ima fotodokumentacija pa se može vidjeti. Bilo je više komada stakla i plastike.

Na pitanje da li je prilikom izrade skice lica mjesta odredio kontaktnu tačku između vozila i pješaka, Mešić je kazao da „nema nijednog traga koji ukazuje na mjesto kontakta“.

Mešić je također potvrdio da je čuo o „naknadnom pronalasku nekog traga ali do mene nije došao“.

Na licu mjesta bio je i policajac Josip Barić koji je išao u bolnicu te donio odjeću Alise Mutap i Dženana Memića. Mešić nije mogao reći zašto među tom odjećom nema majice Alise Mutap.

Također, u sudnici je prikazan zapisnik o uviđaju koji je sačinio Sefedin Škrijelj, a gdje je navedeno da je uviđaj snimljen i video kamerom. Mešić je kazao da ne zna ništa o tom zapisniku, nije ga sačinio niti ga je pročitao.

Kao svjedoci na narednom ročištu pojavit će se Velibor Ristivojević, Elvedin Boja, te Sefedin Škrijelj. 

#BiH