Objavljeno u kategoriji BiH na 21.01.2018 16:01:00

U slučaju Memić bilo više osumnjičenih, zašto je sakrivena izjava Alise Mutap o mogućem izvršiocu?

Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Patria)

SARAJEVO, (Patria) - Oko 200 dokaza koje je Tužilaštvo KS dužno dostaviti odbrani Ljube i Bekrije Seferovića kojima se sudi zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića potpuno će promijeniti tok ovog postupka.

Skoro dvije godine traje agonija porodice Memić koja zahtijeva istinu o smrti mladića. Od samog početka tvrde da je ubijen, a što je svojim dopisom u maju 2016. godine potvrdila i glavna tužiteljica Dalida Burzić. Ubrzo će biti promijenjena kvalifikacija djela iz ubistva u saobraćajnu nesreću, a veliki broj dokaza koji su prikupljeni tokom višemjesečne istrage nikada nisu dostavljeni odbrani.

Kantonalni sud u Sarajevu tek je na treći zahtjev odbrane naredio Tužilaštvu dostavljanje dokaza. Tužilaštvo je negiralo da takvi dokazi postoje, kao i da su dostavljeni svi dokazi koji su navedeni u optužnici. Advokat porodice Memić Ifet Feraget smatra da je posebno pitanje po čijem naređenju su ovi dokazi sakriveni i zbog čega je to urađeno, što će u budućnosti morati biti utvrđeno.

Polovinom decembra prošle godine visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je za Patriju da istina i pravda trebaju biti dostupni što je moguće brže u ovom slučaju.

Jedini svjedok od te noći Alisa Mutap pojavila se kao svjedok samo na poziv Tužilaštva KS, dok Sud nije dozvolio njeno svjedočenje na zahtjev odbrane s obzirom da je Mutap dolazila na nekoliko prvih glavnih pretresa i pratila tok suđenja.

Iako je odbrana zbog novih saznanja zatražila od suda njeno svjedočenje, Sud je to odbio. Mutap je davala više iskaza, a jedan čak i uz prisustvo roditelja iako je riječ o punoljetnoj osobi i to 10. februara 2016. godine. Odbrani je zapisnik o tom iskazu dostavljen tek 16. januara 2018. godine.

Među dokazima koje Tužilaštvo treba dostaviti odbrani je i izjava Alise Mutap data policijskim službenicima u kojoj je opisala izvršioca i prepoznala ga sa slike navedena u Službenoj zabilješci MUP KS od 20.04.2016. godine.

Zapisnik o ispitivanju svjedoka Muamera Budnje i poligraf koji je Budnjo radio. 

Službena zabilješka MUP KS od 23.02.2016. godine vezano za osobe koje su imale pristup centralnoj jedinici na kojoj se nalazio video nadzor hotela „Crystal“, kao i zapisnici o saslušanju svjedoka K. H. i P. E., konobara hotela Crystal, ili Službena zabilješka MUP KS o obavljenom razgovoru sa ovim licima vezano za nestanak video zapisa video nadzora hotela Crystal.

Podsjećamo, snimci videonadzora za 8., 9. i 10. februar sa hotela Crystal su izbrisani, iako je policijski službenik E.K. izvršio uvid u isti, ali ga nikada nije izuzeo. Čak 18 dokaza odnosi se na hotel i okolnosti koje su dovele do nestanka snimaka. 

Veliki broj dokaza odnosi se na zapisnike o saslušanju svjedoka koji su imali saznanja o ovom krivičnom djelu, njegovim izvršiocima i drugim saznanjima koji su mogli dovesti do otkrivanja istine o događajima od 8. februara 2016. godine. 

Dokazi koji trebaju biti predati odbrani upućuju da je u ovom slučaju bilo više osumnjičenih lica, veliki broj svjedoka na različite okolnosti kao i veći broj spornih automobila koji su vještačeni. Čak 24 dokaza odnose se na tada osumnjičeno lice Mirzu Ploskića i osobe koje su povezane s njim.