Članak

Turska započela vojnu operaciju u Siriji

Generalštab vojske Turske objavio je da operacija nosi naziv "Maslinova grana".

AFRIN, (Patria) - Turski borbeni avioni su bombardovali kurdske pozicije u sirijskom gradu Afrin, nakon što je predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan najavio početak kopnene operacije protiv kurdskih boraca na tom području, javlja Al Jazeera.

Erdogan je ranije izjavio da je u Afrinu počela vojna operacija nakon što je turska vojska izvela prekogranično granatiranje.

- Uništit ćemo teroristički koridor postepeno, kao što smo to učinili u operacijama u Jarabulusu i Al-Babu, počev od zapadne strane. Operacija u Afrinu je praktično počela na terenu. Naredni je Manbij - rekao je Erdogan.

Ranije je javljeno da je turska vojska započela nove artiljerijske napade na kurdske milicije na sjeveru Sirije, u iščekivanju kopnene invazije, prenosi AFP.

Saopćeno je da se radi o legitimnoj samoodbrani "pri čemu kurdske snage koriste izbjegličke kampove u regiji Afrin odakle napadaju tursku teritoriju".

Al Jazeera je ranije objavila da je Turska istočno od Afrina mobilizirala gotovo 15 hiljada boraca Slobodne sirijske vojske.

- Situacija u Afrinu se zakuhava. Turska sve više granatira Afrin. Ovo se podudara sa retorikom koja dolazi iz Ankare zadnjih sedam dana - javila je dopisnica Al Jazeere s lica mjesta.

Turska smatra da regiju Afrin kontrolira Kurdska radnička partija (PKK) koja je proglašena terorističkom.

U petak su turske snage artiljerijskom paljbom gađale sirijsku teritoriju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je zaprijetio kopnenom operacijom u kojoj bi učestvovali i pripadnici sirijske opozicije koje podržava Ankara s namjerom da se protjeraju kurdske milicije iz te granične oblasti.

No, kurdske su milicije bile jedan od glavnih saveznika SAD-a u borbi protiv oružane grupe ISIL u Siriji.

Generalštab vojske Turske objavio je da operacija nosi naziv "Maslinova grana".

#Svijet