Članak

Damir Džumhur na Australian Openu potvrdio da je izrastao u ozbiljnog igrača

Na prvom Grand Slam turniru nove sezone, Australian Openu, Džumhur je ostvario plasman u treće kolo, što je samo potvrda da njegove ambicije nisu bez pokrića i da je zaista izrastao u ozbiljnog tenise

Piše: Haris Ljevo

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur prošlu godinu završio je na sjajnom 30. mjestu, što je ujedno i njegov najbolji rezultat u karijeri, ali i najbolji plasman jednog tenisera iz Bosne i Hercegovine.

Nakon sjajne sezone Džumhur je najavio kako će i u novoj sezoni, ukoliko ga posluži dobro zdravlje, nastaviti sa dobrim igrama i rezultatima, koji će mu donijeti još veći napredak na ATP rang listi.

Na prvom Grand Slam turniru nove sezone, Australian Openu, Džumhur je ostvario plasman u treće kolo, što je samo potvrda da njegove ambicije nisu bez pokrića i da je zaista izrastao u ozbiljnog tenisera.

To je potvrdio i najbolji teniser svijeta u ovom trenutku Rafael Nadal, koji je savladao našeg igrača u trećem kolu. Nadal je istakao da je Džumhur mnogo napredovao u odnosu na njihov prethodni meč odigran u Miamiju 2016. godine u kojem je slavio Džumhur nakon što predaje španskog asa.

Džumhur je u Melburnu slavio pobjede protiv italijanskog veterana Paola Lorenzija i domaćeg igrača Johna Millmana. Snagu i karakter Džumhur je pokazao posebno u prvom kolu protiv Lorenzija kada je nakon što je gubio sa 2-0 u setovima, uprkos povredi, uspio napraviti preokret i slaviti pobjedu.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Damirov nastup na Australian Openu zbog nezgodne povrede  bio pod upitnikom samo dva dana pred početak turnira, pa je plasman u treće kolo i više nego sjajan rezultat.

Prolaskom dva kola u Melburnu Džumhur je ostvario napredak za dvije pozicije i sada se nalazi na 28. mjestu najboljih svjetskih turnira, a stekao je i dovoljan bodovni saldo koji mu garantuje napredak u narednom periodu.

Džumhur je na Australian Openu prvi put imao status nositelja na jednom Grand Slam turniru, što će vjerovatno imati i na sljedećem Roland Garrosu, koji se igra u Parizu krajem maja.

Zbog godinama skupljanog iskustva, Džumhur igrački napreduje i sazrijeva iz meča u meč, pa neće biti nikakvo čudo ako ovu sezonu završi u Top 20. 

#Sport