Članak

"Akcize su porez na gorivo, i one su interes stranih banaka i domaćih vlada"

Zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta Bosne i Hercegovine i bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da su akcije koje je BiH usvojila u petak rano ujutro ništa drugo nego porez na gorivo, te da u

SARAJEVO, (Patria) - Zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta Bosne i Hercegovine i bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da su akcije koje je BiH usvojila u petak rano ujutro ništa drugo nego porez na gorivo, te da u usvajanju akciza interes imaju isključivo entitetske vlade, jer će, kako je istakao, dobiti ogroman novac, ili će novac dobiti njihova javna preduzeća „gdje opet političke partije postavljaju svoje ljude“. 

„To je ogroman novac“, rekao je Bosić u Centralnom dnevniku na FACE TV u petak navečer.

„Ali tu ima i drugi segment“, dodao je Bosić, objašnjavajući da će nakon usvajanja akciza MMF odobriti investicioni krediti za BiH koji se spominje u javnosti, ali će odobriti i kredite za budžet, kojeg vlade mogu potrošiti kako misli da je najbolje. 

Na pitanje da li tim kreditima stranici plaćaju ostanak aktualne politike na vlasi, Bosić je rekao da on to ne može da tvrdi, ali situacija odgovara toj tezi.

„Zašto mislite da stranici žele da ovdje bude stabilna i prosperitetna situacija“, rekao je Bosić.

Smatra da je drama oko usvajanja akciza uvezena u Bosnu i Hercegovinu. Potreba međunarodnih finansijskih institucija je da svoj višak para plasiraju u BiH, prije svega, rekao je Bosić, misli na EBRD, a onda i da osiguraju da će država moći vratiti taj novac, što su i dobili novim porezom na gorivo. Bosić je rekao da je zapanjen koliko je međunarodna zajednica potrošila energije da se usvoje akcize. 

„Nedjelja, pada snijeg, Wigemark sjeda u auto da bi otišao do Bijeljine do jednog našeg poslanika da vidi može li ga obratiti“, rekao je Bosić, prenosi agencija Patria.

Na pitanje da li je istina da je zastupnica u Parlamentu BiH Diana Zelenika promijenila mišljenje i svojim glasom presudila da se akcize usvoje, Bosić je rekao da to nije nikakva tajna. Dodao je da je Wigemark na kolače zvao i neke druge poslanike, među njima i tri poslanika Nezavisnog bloka, koji su odbili da glasaju za usvajanje akciza. 

Bosić smatra da je manipulacija građanima u BiH ogromna, pije svega se manipuliše strahovima, te da građani moraju izaći iz prošlosti koja je teška i koju kao takvu vlast koristi. "Građani moraju početi razmišljati šta je u njihovim ličnom interesu", zaključio je Bosić. 

#BiH