Članak

Ustavni sud osporio povećanje komunalnih taksi telekom operaterima, ostali privrednici nezadovoljni

Komunalne takse u Federaciji su u zadnje vrijeme povećavane i drugim djelatnostima, poput banaka, osiguravajućih kuća, elektroprivreda, mikrokreditnih organizacija, kladionica, pošte i td, ali su ta p

BIHAĆ/ZAVIDOVIĆI, (Patria) - Ustavni sud FBiH preispitao je dijelove „Odluke o komunalnim taksama“ u Zavidovićima i Bihaću i proglasio ih neustavnima, nakon što je ocjenu ustavnosti tih odluka od Suda zatražio premijer Federacije BiH Fadila Novalića. Na taj način poništeno je povećanje komunalnih taksi za telekom operatere u ovim lokalnim zajednicama i to povećanje do 8.000 KM u Zavidovićima i do 10.000 KM u Bihaću.

Šta je s ostalim firmama?

Komunalne takse u Federaciji su u zadnje vrijeme povećavane i drugim djelatnostima, poput banaka, osiguravajućih kuća, elektroprivreda, mikrokreditnih organizacija, kladionica, pošte i td, ali su ta povećanja prošla bez reakcije premijera FBiH.

- Zar za Fadila Novalića postoje samo telekomi? Je li Novalić premijer svih građana FBiH ili samo onih koji njemu odgovaraju? Zašto ne traži poštivanje Ustava i kad su u pitanju neustavna povećanja komunalnih taksi za banke, pošte, osiguravajuće kuće, kladionice, mikrokreditne organizacije, elektroprivrede i td? Zašto se niti jednom do sada nije oglasio i tražio poštivanje Ustava FBiH, nego tek kad su na red došli i telekomi - pitaju se predstavnici priređivača igara na sreću, kojima su komunalne takse također uvećane.

Treba li zakon biti jednak za sve?

Podsjećaju da Ustav FBIH u jednoj od svojih osnovnih odredbi garantira svim pravnim i fizičkim licima na području Federacije jednakost pred zakonom. Pitaju se da li su odredbe Ustava samo mrtvo slovo na papiru i kako je moguće da se u praksi Ustav FBiH ne poštuje.

- Za Novalića su važni samo telekomi, pa zato u zahtjevu za ocjenu ustavnosti Odluka o komunalnim taksama u Zavidovićima i Bihaću Ustavnom sudu piše da su telekomi usluge od javnog interesa. Kao da ostale djelatnosti nisu od javnog interesa i kao da u bankama, poštama, elektroprivredama, mikrokreditnim organizacijama, kladionicama i drugim djelatnostima ne rade građani i građanke FBiH – ističu priređivači igara.

Novalić premijer za telekome?

Posebno su ogorčeni jer smataju da premijer Novalić, unatoč tomu što je premijer svih građana FBiH, pravi razlike među njima.

- Mi smo jednako legalne firme i djelatnosti kao što su legalni i telekomi. Novalić je do sada imao nebrojeno puno prilika napraviti isto što i sada te tražiti poštivanje Ustava, jer i drugim firmama su na neustavan način povećavane komunalne takse. Premijer FBiH se treba jednako zalagati u svim situacijama za poštivanje Ustava i treba s jednakom energijom braniti Ustav FBiH bez obzira o kojem se licu radi, pravnom ili fizičkom. Novalić to ne radi te iz dana u dan dokazuje da nije premijer svih građana FBiH, nego samo onih koji njemu odgovaraju - zaključili su ogorčeni priređivača igara na sreću.

#Biznis