Objavljeno u kategoriji BiH na 07.03.2014 00:00:00

Hadžović: Neusvajanje zakona bilo bi ravno katastrofi

Hadžović: Posljedice po našu zemlju mogle bi biti nesagledive

Vijest kako Republika Srpska vodi Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja koje ne poštuju međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, poput Irana ili Sjeverne Koreje, uzburkala je strasti na političkoj sceni BiH. SNSD je blokirao izglasavanje Zakona o sprječavanju pranja novca i borbi protiv finansiranja terorističkih aktivnosti u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a posljedice po našu zemlju, ukoliko se to ponovo desi mogle bi biti nesagledive.

Takvo mišljenje dijeli i Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) koji je za novinsku agenciju Patria kazao da bi bilo ravno katastrofi ukoliko bi BiH dospjela na crnu listu.

- Prvo bismo vjerovatno išli na sivu listu. To bi nam bilo kao jedno upozorenje, ali opet bi i to ugrozilo i opteretilo naš bankraski i finasijski sistem. Otišili bismo dva koraka natrag od onoga što smo izgradili u ovim našim obavezama koje ispunjavamo. To bi bila prva opomena. O crnoj ne smijem ni razmišljati, jer bi to onda finansijsku stabilnost i kredibilitet BiH veoma, veoma ugrozilo – kazao je Hadžović, dodajući da se nada da do toga neće doći.

Ukoliko BiH obustavi napredak u usklađivanju preventivnog zakonodavstva u ovom pogledu, međunarodne institucije će poslati državama obavještenje da budu posebno oprezne prilikom finansijskih transakcija sa Bosnom i Hercegovinom.

Podsjećamo da je i State Department upozorio da velike količine keša sumnjivo prolaze kroz BiH što bi usvajanje ovog zakona sprječavalo. Međutim iz SNSD-a govore kako ovaj zakon zadire u entitetske nadležnosti, a iz Delegacije EU jasno su kazali da ne postoji način da se ova oblast uredi na entitetskim nivoima.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android