Objavljeno u kategoriji BiH na 07.03.2014 00:00:00

Bart dao podršku pravu na mirne proteste, ali i na sigurnost u gradu

Demonstrati nisu mogli ponovo blokirati saobraćaj

Grupa građana koja protestvuje u Sarajevu došla je danas pred Američku ambasadu da bi s nama razgovarala o onome što ih brine, rečeno je bh. novinskoj agenciji Patria (NAP) iz Službe za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a u vezi sa današnjim protestima ispred zgrade ambasade. Grupa od nekoliko desetina demonstranata je, nakon što im policija nije dozvolila da ponovo blokiraju saobraćaj, uputila se prema ambasadi SAD. Cijelim putem su ih pratile jake policijske snage.

- David Barth, direktor Misije USAID-a, i Thomas Mesa, vršilac dužnosti zamjenika šefa misije, sastali su se sa predstavnicima demonstranata da bi ih saslušali. U ime Američke ambasade, David Barth je rekao da SAD podržavaju demokratske standarde, uključujući pravo na mirne proteste - navedeno je u odgovoru za NAP. 

Bart je također, rekao demonstrantima da Ambasada razumije društvene i ekonomske probleme s kojima se suočavaju mnogi građani Bosne i Hercegovine, kao i njihovo pravo da izraze svoje nezadovoljstvo.

- Ovoj grupi građana rekao je da SAD, kako je rečeno u mnogim prilikama, podržavaju mirne proteste, ali također razumiju i potrebu za sigurnošću u gradu. Pozvao je sve strane da poštuju pravilo koje se odnosi na proces demokratskih protesta, odbijajući da komentira specifični spor između policije i demonstranata u vezi sa lokacijom za demonstracije - kažu iz Službe za odnose sa javnošću SAD. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android