Objavljeno u kategoriji BiH na 07.03.2014 00:00:00

Kacin: Inicijativa Vesne Pusić neće proći, BiH izigrava žrtvu!

Kacin: Niko neće doći zagrliti vas i reći, hajde neka vam bude

Nema potrebe za novim pristupom Evropske unije prema BiH, jer već odavno vaša država ima poseban tretman, zbog toga ni inicijativa Vesne Pusić o BiH neće biti usvojena, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Jelko Kacin, zastupnik u Evropskom parlamentu iz Slovenije.  

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica snosi dio odgovornosti za stanje u BiH, ali to ne amnestira bh. političko rukovodstvo koje samo ne ispunjava obaveze koje je prihvatilo.

- Da, oni nose dio odgovornosti, ali to ne znači da svi ostali mogu da gledaju u vazduh i ništa ne rade – kaže Kacin.

Slovenski političar oštro kritizira pokušaje da se nekim novim pristupom međunarodna zajednica otvori prema našoj zemlji.

- Da političari u BiH doista žele u Evropsku uniju i žele boljitak državi onda bi odavno riješili pitanje Sejdić-Finci“ koje tretira elementarna ljudska prava, odavno bi ispunili uvjete za izvoz mlijeka i mesa iz BiH, odavno bi našli rješenja za racionalizaciju ogromne administracije koja guši i ubija ekonomiju. Ali, pošto toga nema, to očekivanje da će neko doći i Bosnu zagrliti i reći hajde neka vam bude, neće proći – kaže Kacin za NAP.

On kaže kako inicijativa hrvatske šefice diplomatije da se BiH ponudi specijalni pristup u evropskim integracijama neće dobiti podršku unutar međunarodne zajednice.

- Neće, jer bi Pusić prvoj moralo biti jasno da je Hrvatska godinama bila blokirana na putu ka EU zbog nesaradnje sa Tribunalom. Ovdje se ne radi o problemu EU, nego o problemu građana BiH, jer vaša je zemlja sama sebi još godinu dana produžila vizni režim, jer niste na vrijeme ispunili uvjete za njegovo ukidanje. Ako to tako želite, neka bude. Kad budete nešto htjeli uraditi za sebe i to uraditi onda možemo pričati, a sve dok hoćete da drugi misle za vas i spašavaju BiH, a da vi uživate u statusu žrtve... To je strašno, posebno za mladu generaciju – kaže Kacin.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android