Objavljeno u kategoriji BiH na 07.03.2014 00:00:00

Kantonalna optužnica protiv Budimira tek u pripremi

Budimir: Potpisivao pomilovanja osuđenika za teška krivična djela

Kantonalno Tužilaštvo u Sarajevu intenzivno radi na optužnici protiv predsjednika Federacije Živcka Budinira i drugih u vezi slučaja nezakonitih pomilovanja zatvorenika, potvrđeno je za novinsku agenciju Patria iz Tužilaštva KS.

Podsjećamo da se Sud BiH proglasio stvarno nenadležnim za postupanje u krivičnom predmetu po optužnici Tužilaštva BiH protiv osumnjičenih Živka Budimira,  Zorana MikulićaPetra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Armina Kulovca, nakon čega je slučaj prebačen na kantonalni nivo.

- Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo u predmetu protiv predsjednika Federacije BiH i drugih, preduzima radnje u cilju usklađivanja predmetne optužnice u skladu sa zakonom. Kako se radi o složenom predmetu sa obimnom dokumentacijom, postupajući tužilac kontinuirano radi na istom, kako bi usklađenu optužnicu mogao poslati prema nadležnom sudu u Sarajevu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena – kazao je Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS.

Poznato je da je Budimir uhapšen u aprilu 2013. godine te je protiv njega provedena istraga zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti te da je prekršio Zakon o pomilovanju, kao i da je potpisivao pomilovanja osuđenika za teška krivična djela, a da je zauzvrat dobio novac.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android