Članak

Zbog prevare sa nagradnom igrom Televizija Sarajevo kažnjena sa 12.000 KM!

Televizija Sarajevo kažnjena je sa 12.000 KM zbog utvrđenog kršenja člana 7. Lažni ili zavaravajući audiovizualni i radijski programi Kodeksa AVM, a vezano za program „Sarajevo ljeti“.

Tri mjeseca nakon što je Televizija Sarajevo napravila skandal sa nagradnom igrom u prijenosu uživo gdje je umjesto izvučenog papirića sa imenom Fatima S., voditeljica pročitala drugo ime (Ismail Hodžić) koji je i otputovao u Tursku, reagirala je i Regulatorna agencija za komunikacije, piše agencija Patria.

Televizija Sarajevo kažnjena je sa 12.000 KM zbog utvrđenog kršenja člana 7. Lažni ili zavaravajući audiovizualni i radijski programi Kodeksa AVM, a vezano za program „Sarajevo ljeti“.

- Na ime učinjenog kršenja stanici je izrečena novčana kazna od 7.000 KM, a zbog utvrđenog kršenja Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, člana 16. Opšti principi u vezi sa sponzorstvom, u vezi sa predmetnim prgramom, Televiziji KS izrečana je novčana kazna od 5.000 KM – navodi se u rješenju RAK-a.

Inače, TVSA tek je 23. avgusta izdala saopćenje za javnost u kojem je pojašnjeno šta se dogodilo tokom izvlačenja nagrade u programu uživo.

- Voditeljica i urednica programa Amela Hubjer Hatić iz još neutvrđenih razloga pročitala je ime Ismaila Hodžića, kao dobitnika glavne nagrade. Sretni gledatelj je tri dana nakon toga preuzeo nagradu, a ubrzo i otputovao na nagradno putovanje. Nekoliko dana nakon toga, gledatelji koji naš program prate putem platforme Moja TV, e-mailom i na našoj facebook stranici izrazili su sumnju u regularnost izvlačenja. U mailu je na screenshoot-u prikazana i iskazana sumnja da se pročitano ime dobitnika i ono na izvučenom listiću, snimljeno kamerom, ne podudaraju. Nakon zaprimljenih pritužbi i izrečenih sumnji uredništvo TVSA je analiziralo snimak emisije i utvrdilo da su navodi iz pisma gledatelja tačni – saopćeno je.

TVSA je pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti i u skladu sa zakonskim propisima i internim aktima naše kuće te će odgovorni biti sankcionirani.

#BiH