Objavljeno u kategoriji BiH na 07.03.2014 00:00:00

RS će blokadom zakona izolirati BiH i usporiti sve doznake iz inostranstva!

Sjedište Delegacije EU: Zabrinuti zbog blokade zakona

Republika Srpska vodi Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja koje ne poštuju međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, poput Irana ili Sjeverne Koreje, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Dolazak BiH na takvu listu imao bi katastrofalne posljedice po cijelu zemlju uključujući usporavanje i onemogućavanje dolaska novčanih doznaka iz inostranstva i blokadu dolaska stranih investitora, saznaje NAP.

Naime, neimenovani zvaničnici Delegacije Evropske unije u Sarajevu, upozorili su da bi to, između ostalog, moglo biti posljedice neusvajanja novog Zakona o spriječavanju pranja novca i borbi protiv finansiranja terorističkih aktivnosti u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

 A, evropski diplomati su iznimno zabrinuti, jer je već jednom, glasovima zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost Parlameta BIH, zakon oboren. Ukoliko se to ponovi, to će značiti da je proces propao, a da BiH ulazi u opasnu zonu.

- Međunarodne organizacije za monitoring borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti prate događaje u BiH. Neusvajanje ovog zakona koji bi ojačao kapacitete Finansijsko-obavještajnog odjela SIPA-e, bi značilo da BiH ne poštuje ni međunarodne ni svoje obaveze, a ugrožava i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom – navode diplomati.

Kako je rečeno za NAP, ukoliko BiH obustavi napredak u usklađivanju preventivnog zakonodavstva u ovom pogledu, međunarodne institucije će poslati državma obavještenje da budu posebno oprezne prilikom finansijskih transakcija sa Bosnom i Hercegovinom.

Banke i druge institucije će onda vršiti dodatne provjere za sve transakcije, ili će možda i neke obustaviti. To je užasno loš imidž za zemlju koja želi postati članica Evropske unije – kažu iz Delegacije EU. Oni pojašnjavaju da ovdje nema nikakvih dodatnih prijenosa nadležnosti na državni nivo, te napominju da su svi učesnici uključujući i RS tokom priprema zakona dali zeleno svjetlo. Sada im nije jasno, zašto se zakon obara u Parlamentu BiH.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android