Objavljeno u kategoriji BiH na 07.03.2014 00:00:00

Kavazović: Vratiti povjerenje između naroda

Politički zvaničnici razgovarali sa vjerskim poglavarima

U Predsjedništvu BiH završen sastanak Bakira Izetbegovića člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA, sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a BiH i vjerskih lidera Huseina ef.Kavazović, reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa i kardinala.

Bakir Izetbegović je nakon sastanka kazao je da je ovaj susret trebao biti održan 11. marta, ali da je on zbog zdravstvenih razloga bio prinuđen otkazati ga. Ocijenio je postoje opravdani razlozi za demonstracije građana.

- Smatramo da je došlo do neopravdanog raslojavanja društva i da ima rastrošnosti i socijalne neosjetljivosti. Posljednja dešavanja treba shvatiti alarmantno - kazao je Izetbegović.

Istaknuta je hitna potreba djelovanja institucija. Stabilnost se mora čuvati, a nasilje ne opravdavamo. Na određeni način ugroženo je funcioniranje sistema, s obzirom na otkazivanje turističkih aranžmana i povećanja kamata, rekao je Izetbegović. 

Dragan Čović. lider HDZ-a istakao je da je tema razgovora bila aktuelna politička situacija te je jasno "da ima mnogo više nezadovoljnih nego što ih vidimo na ulici." 

- Moramo preuzeti odgovornost i raditi na ravnopravnosti naroda. HdZ BiH ima jasne ciljeve, a to je unutarnja reorganizacija BiH i jači put ka evropskim integracijama. Nema razloga da se neki Bošnjak osjeća ugrožen od Hrvata i obratno. Izbore ćemo čekati ali oni ne smiju biti prepreka da radimo - kazao je Čović.

Kardinala Vinko Puljić  kazao je da vjerski lideri moraju gledati i na moralnu odgovornost onog što se dešava u BiH.

- Trebamo podržati traženje političke stabilnosti iz koje će sasvim sigurno proizaći ekonomska stabilnost. Ova zemlja ima dovoljno kruha samo treba prestati krasti - poručio je Puljić.

Reisu- l- ulema IZ Husein ef. Kavazović u svom obraćanju novinarima kazao je "da gluhoća između političara mora prestati kao i gluhoća političara sa narodom."

- Poslana je jako snažna poruka svima onima koji su na odgovornim mjestima. Moramo vratiti povjerenje između naroda. Naša država ima problema, ali ih nije moguće rješavati ukoliko svi zajedno ne težimo tom cilju. Socijalni momenat se mora odmah početi rješavati i pozivam pilitičare da pokažu osjetljivost. Isto tako jako je važno da mi iz vjerskih zajednica činimo da narode upućujemo jedne na druge. Nama treba BiH u kojoj će svi građani biti zadovoljni.  - kazao je Kavazović.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android