Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 11.09.2017 13:44:31

Sejfović vraćen u KPZ Sarajevo

Sejfović prvo dovezen u MUP KS, a onda prebačen u KPZ (Foto: Patria)

Uhvaćeni bjegunac Amel Sejfović sproveden je u KPZ Sarajevo odakle je pobjegao 3. septembra uz pomoć uposlenika KPZ-a, piše agencija Patria.

Njega su na području Visokog u koordiniranoj akciji uhvatili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i Federalne uprave policije (FUP). Nakon kriminalističke obrade, Sejfović je vraćen u pritvor.

Naoružanom Sejfoviću u bijegu i skrivanju pomogao je veći broj osoba, a njih šest već se nalazi u pritvoru. Još uvijek se traga za motoristom koji ga je sačekao nakon bijega iz KPZ Sarajevo. Motor je pronađen na Ciglanama, ali saučesnik još uvijek nije.   

Sejfoviću se sudi za pljačku banke na Ilidži 5. novembra 2015. godine kada je ukradeno oko 300.000 KM koje nikada nisu pronađene. 

Uz Sejfovića su optuženi i Arif Hajradinović, Alma Sejfović, Nizama Beširević, Haris Hajrović, Goran Šakota, Samir Baltić, Jasmin Ibišević i Tarik Zećirović. Oni se terete za više teških krivičnih djela i to: krivično djelo razbojništvo, krivično djelo pokušaj ubistva, teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, krivično djelo pripremanje krivičnog djela te krivično djelo pomaganje izvršiocu nakon izvršenog krivičnog djela. 

Kako saznaje agencija Patria, Sejfoviću će se na teret staviti i novo krivično djelo bijeg iz zatvora. 

Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS kazala je u izjavi za medije da je u ovom slučaju Tužilaštvo koodiniralo i nadziralo sve aktivnosti policijskih agencija koje su učestvovale u njegovom pronalasku.

- MUP KS kao policijska agencija koja je bila vodeća u pronalasku odbjeglog Amela Sejfovića usko je sarađivala sa OSA-om i Tužialštvom KS. Asistenciju su pružile SIPA, FUP, MUP-ovi ZDK i SBK i Granična policija BiH - kazala je Bavčić.