Objavljeno u kategoriji BiH na 06.03.2014 00:00:00

Dumančić ide u penziju, Granična policija bez čelnika!

Dumaničić: Nema pravo na produženje mandata

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumaničić, povrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), da sa istekom aktuelnog mandata  9. marta, odlazi u penziju. No, ta činjenica samo će zakomplicitati situaciju sa rukovodećim pozicijama policijskih zvaničnika kojima 9. marta ističe mandat, a osim Dumančića to je i Himzo Selimović, direktor Direkcije za policijsku koordinaciju BiH. Selimović je u ostavci, Dumančić mora u penziju, a mandat ističe i njihovim zamjenicima, te jednom zamjeniku direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako saznajemo, Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici je planiralo produžiti mandat svim funkcionerima za još dva mjeseca, jer procedura za izbor novih čelnika još nije okončana. A, zbog blokade imenovanja novog Nezavisnog odbora nije sigurno ni kada će biti okončana.

Za bh. novinsku agenciju Patria direktor Granične službe BiH Vinko Dumančić potvrdio je da ni on još uvijek ne zna ko će ga naslijediti na direktorskoj poziciji.

- Ja sam bio dva mandata. Nisam ni aplicirao ni za jednu poziciju niti to mogu po zakonskoj osnovi. Ako Bog da uskoro ću i u penziju – govori Dumančić za NAP.

Ipak, od ranije je poznato da je Dumančić po radnom stažu već odavno ispunio uvjete za penziju, te sad kada su mu istekla dva mandata nema nikakvog osnova da mu se produži mandat ni do izbora novih čelnika, maksimalno dva mjeseca. Problem je u tome što je Dumančićev zamjenik, Enes Gačanin ranije suspendovan i pod disciplinskim postupkom, a sve je, smatraju dobro upućeni i urađeno, kako on ne bi bio imenovan za v.d. direktora Granične policije, saznaje NAP.

 

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android