Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 05.03.2014 00:00:00

Hašimbegović: Struka šuti jer čuva svoj dio kolača

Historijski muzej BiH: Ne prestaju aktivnosti bez obzira na finansijsku situaciju

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović za bh. novinsku agenciju Patria otkriva zašto se ne diže glas za očuvanje kulturnih institucija u BiH.

- Činjenica je i da struka uglavnom šuti, vjerovatno u grčevitoj borbi da zadrži svoj zalogaj ili mrvice kolača, a onda se osvijesti i progovara tek kad se i sama počinje nalaziti u sličnom položaju. A to je iz godine u godinu sve češći slučaj – smatra Hašimbegović.

Za 2013. godinu, Historijski muzej BiH iz budžeta nadležnih institucija dobio je samo 47.881 KM. Odlukom o sufinansiranju institucije, Vlada FBiH sa nadležnim ministarstvom obećala je sredstva do konačnog rješavanja statusa.

- Međutim, predviđena sredstva trebaju se rasporediti na osam institucija. O tome koliko će muzej dobiti u ovoj raspodjeli i kada će ta sredstva biti operativna, ovisi funkcioniranje institucije – naglašava direktorica Muzeja.

I pored osnovnih egzistencijalnih problema, Muzej ne prestaje s radom i aktivnostima. Trenutno imaju pojačanu posjetu škola koje dolaze vidjeti izložbu eksponata sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine,  projekat kojim je Muzej obilježio tridesetogodišnjicu ZOI i koji su realizirali u saradnji sa Gimazijom Obala.

- U toku su i pripreme za dvije značajne izložbe: jedna od njih se tiče historije fudbala u Bosni i Hercegovini i prati razvoj ovog sporta od prve lopte donesene u Mostar 1903. godine do odlaska reprezentacije BIH u Brazil. Spremamo se i za strane posjetioce u ljetnom periodu, jer pripremamo izložbu sa Imperijalnim ratnim muzejom iz Londona i Britanskim vijećem BiH u sklopu obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata – kaže Hašimbegović.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android