Objavljeno u kategoriji BiH na 13.08.2014 00:00:00

Ambasadoru BiH u Ankari Džanki odobreno 10.000 dolara za školovanje djece!

Faksimil odluke kojom se ambasadoru Džanki odobrava naknada

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odobrilo je ambasadoru BiH u Turskoj Damiru Džanki 10.000 američkih dolara na ime troškova školovanja dvoje maloljetne djece, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ministarstvo je 11. aprila ove godine donijelo odluku, a koja je došla u posjed novinarima agencije Patria, kojom se Džanki odobrava po 5.000 dolara za školovanje dvoje djece u 2013./14. godini, a koja se nalaze s njim u Ankari.

Isplata Džanki nije nezakonita, no postavlja se pitanje koliko je moralna. Naime, na osnovu Člana 8. Pravilnika o platama, dodacima i naknadama osobama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine utvrđeno je da zaposleniku diplomatsko-konzularnih predstavništva Bosne i Hercegovine pripada naknada u visini od 50 posto od stvarnih troškova školovanja, ali ne više od 5.000 dolara za jedno dijete u jednoj školskoj godini, piše NAP.

Za imenovanje Džanke na mjesto ambasadora u Turskoj zaslužan je najviše Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Džanki će novac za školovanje djece biti isplaćen u vrijeme kada je više hiljada bh. građana bez krova nad glavom i kada su zbog snažnih poplava u BiH uništene mnoge škole, piše NAP.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android