Objavljeno u kategoriji BiH na 12.08.2014 00:00:00

Zovko se hvali da su imali gotove projekte, a četiri mjeseca prošla od maja!

Situacija u Željeznom Polju i dalje teška

Mato Zovko (HDZ BiH), načelnik Općine Žepče svojim izjavama za medije dodatno je uznemirio mještane Željeznog Polja koji već danima protestiraju pred zgradom Općine Žepče, piše novinska agencija Patria.

Naime, Zovko je jučer novinarima kazao kako su već bili „predati projekti za obnovu od majskih poplava, a zadesile su ih nove, pa će valjati sve ponovo raditi“. Ova izjava dodatno je uznemirila mještane Željeznog Polja koji sada strahuju da ni do zime neće biti gotovi projekti za obnovu.

- Pa, on kaže da su bili gotovi projekti, a prošla su četiri mjeseca od poplava u maju. Gotovi projekti, pa trebala je već krenuti sanacija. Šta ćemo sada čekati do decembra da opet izrade projekte – kaže nam jedan mještanin Željeznog Polja.

Ljudi u ovom kraju navode da žive u nemogućim uslovima koje su uzrokovale poplave. Do sada je dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti u vezi sa stambenim zbrinjavanjem ugroženog stanovništva te pripremom projekata za sanaciju putne infrastrukture na ovom području. Također, dogovoreno je da se osigura alternativni smještaj za porodice koje su ostale bez imovine, ali mještani ne vjeruju dok to ne bude sprovedeno u djelo.

- Sve su ovo i ranije govorili, pa nam Zovko reče da su bili završili projekte, pa sad će ih ponovo pisati šta li. Mi smo na izmaku snage – dodao je mještanin Željeznog Polja.

Inače, na području ZDK registrovano je oko dvije hiljade klizišta. Opravdan je strah stanovništva da će jesen donijeti nove probleme. Na to upozoravaju i stručnjaci. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android