Objavljeno u kategoriji BiH na 12.08.2014 00:00:00

Zbog ambrozije građani u BiH opet imaju alergijske reakcije

Opasna biljka izaziva smetnje

Zavodi za hitnu medicinsku pomoć u BiH od proljeća do kasne jeseni imaju povećan broj pacijenata sa simptomima alergija, a u avgustu je ambrozija dostigla vrhunac vegetacije, piše bh. novinska agencija Patria. Teži oblici alergija pacijentima često utječu na svakodnevni život i posao.  

Kako je ranije kazala doktorica Nada Čivić, poznati pulmolog, pacijenti alergijske simptome ne smiju olako shvatiti, jer ukoliko se alergija na vrijeme ne liječi ona se produbljuje i javljaju se teži oblici.

Brojni su primjeri kada pacijent sa alergijom dobije astmu, upravo zbog zanemarivanja alergije.

Alergije se najčešće manifestuju u vidu rinitisa, upale sinusa, kihanja, suzenja i jakog svraba očiju te blagog peckanja u grlu. Čivić je naglasila da je neophodno zaštiti se općim mjerama kao što su nošenje šešira ili marama, sunčanih naočara, laganih košulja dugih rukava, redovno tuširanje nakon boravka u prirodi ili vani, provjetravanje prostorija.

Iako su najčešći alergeni polen drveća, trave i korova, alergijske reakcije česte su i na grinje, dlake mačke i druge životinje. Veliki broj ljudi, naročito djece ima reakcije i na neke prehrambene proizvode kao što su kikiriki, jaja, soja, kravlje mlijeko, plodovi mora.

Alergijski simptomi utječu i na različite organe kožu, disajne organe, probavni sistem, ali i na cijeli organizam. Koju god vrstu alergije imate, savjetuju stručnjaci, obratite se ljekaru koji će odrediti adekvatnu terapiju te će se time izbjeći pogoršanje općeg stanja.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android