Objavljeno u kategoriji BiH na 12.08.2014 00:00:00

Godišnji su najpreči: Zubac u SIPA-i ismijava zakone BiH!

Zubac: Optužen za nesavjestan rad u službi

Kako su početkom avgusta nastupili godišnji odmori tako se prestalo pisati o slučaju Gorana Zubca, direktora SIPA-e optuženog za nesavjestan rad u službi, piše novinska agencija Patria.

Ročište za izjašnjenje o krivici Gorana Zubca, nije još uvijek zakazano, najvjerovatnije, jer je veliki broj sudija na godišnjem odmoru, izjavila je nedavno za NAP Meddžida Kreso, predsjednica Suda Bosne i Hercegovine. I sudije se još uvijek nisu vratile s godišnjeg, jer Sud BiH još uvijek nije zakazao ročište.

Zubac je nakon potvrđivanja optužnice prije nekoliko sedmica trebao već imati zakazano ročište za izjašnjenje o krivici po optužbama za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi.

On je optužen, jer nije postupio po zakonu u slučaju terorističkog napada na Predsjedništvo BiH 7. februara, kada je ono i zapaljeno. Dvije osobe su ranije uhapšene i puštene zbog paljenja zgrade, ali se i dalje protiv njih vodi istraga za terorizam. S druge strane, podignuta optužnica protiv Zubca je potvrđena i pravosnažna i očekuje se početak suđenja.

Nezavisni odbor PSBiH koji je po zakonu već do sada morao poslati Zubca na hlađenje također je na godišnjem, a Vijeće ministara traži očitovanje Nezavisnog odbora. I tako se sve vrti u krug dok Zubac trlja ruke i ismijava bh. zakone.

Kako saznaje NAP Zubac u zgradi SIPA-e javno poručuje da mu ne može niko ništa, a čak je uložio i žalbu na rješenje kojim mu se uskraćuje pristup tajnim podacima.

Sve u svemu i više je nego izvjesno da će proći i oktobarski izbori prije nego se nađe rješenje za slučaj Zubac. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android