Objavljeno u kategoriji BiH na 11.08.2014 00:00:00

U Jajcu najveći javni skup u posljednjih 50 godina

Vodopad u Jajcu visok je oko 21 metar i nastao je na ušću Plive u Vrbas

Međunarodne skokove sa vodopada u Jajcu jučer je pratilo više od 5.000 turista, što je, izuzeme li se svetište u Podmilačju na kojem se okupi i do 30.000 katolika, u subotu bio najveći javni skup u posljednjih 50 godina ovog kraljevskog grada, potvrdio je za bh. novinsku  agenciju Patria (NAP) Huso Hadžić, direktor Agencije za zaštitu baštine Jajca.

Prvi međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu, jedinstveni ove vrste u svijetu, izazvali su pažnju svjetske javnosti. O ovoj manifestaciji pisali su i brojni regionalni svjetski mediji, a među njima i američka mreža NBC. U rubrici kultura na portalu ove mreže, koja ima milione čitatelja, stajala je slika vodopada uz kratko objašnjenje da se radi o prvim međunarodnim skokovima s vodopada u Jajcu, piše NAP.

Prvo mjesto osvojio je odnio Mostarac Lorens Listo, drugi je bio Mladen Cvetković iz Kragujevca, a treće mjesto osvojio je Ivica Domanović iz Užica. Ukupno se takmičilo 18 skakača iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vodopad u Jajcu visok je oko 21 metar i nastao je na ušću Plive u Vrbas. Prema mnogim ocjenama među deset je najljepših vodopada u svijetu. Među rijetkim je vodopadima koji se nalazi u samom centru grada, piše NAP. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android