Objavljeno u kategoriji BiH na 11.08.2014 00:00:00

Radončić: Umjesto jednoj porodici, Turska treba biti posvećena cijeloj BiH

Radončić: Očekujemo da će ta prijateljska zemlja promijeniti svoju politiku prema BiH

Povodom pobjede Tajipa Erdoana na predsjedničkim izborima u Turskoj, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić čestitao je Erdoanu i Turskoj poželio razvoj i prosperitet, prenosi novinska agencija Patria.

- Također, očekujemo da će ta prijateljska zemlja promijeniti svoju politiku prema BiH. Umjesto kontroverznih i propalih investicija, tražimo da BiH dobije pošten ekonomski status, a ne da se iz naše, vrlo siromašne zemlje, izvlače ogromni novci preko „Čengiz grupe“, „BH Airlinesa“ itd.. Također, preporučujemo predsjedniku Turske Erdoanu, da umjesto jednoj porodici, prezimena Izetbegović, Turska bude posvećena svim Bošnjacima, ali i cijeloj BiH, sa svim njenim konstitutivnim narodima i građanima - stoji u saopćenju.

Dalje navodi da uz to, Erdoanov koncept tzv. konzervativnog Islama, prema rezultatima izbora, gdje je on jedva osvojio više od 50 posto glasova, govori da ta opcija i u jednonacionalnoj Turskoj, sa ogromnom populacijom muslimana, nije lako provodiva.

- Uporno imitiranje i pokušaj da se nešto slično uspostavi u BiH, vrlo su štetni po unutarbošnjačke i međunacionalne odnose. Zato SBB odbacuje kolonijalni status koji Bakir Izetbegović želi graditi prema Turskoj, zahtijeva puno međusobno poštovanje na nivou država, a ne režima, te potencira značaj vođenja suverenih politika obje države. To isključuje nastavak navike Turske, čak i da se miješa u predizbornu kampanju unutar BiH – kazao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android