Objavljeno u kategoriji BiH na 11.08.2014 00:00:00

Solak: Situacija se stabilizuje, ali se sa prirodom nekad teško izboriti

Rijeke se povukle, ostale posljedice (Foto: Klizište kod Maglaja)

Pred svima nama je još puno posla, kazao je v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ali situacija se poprilično stabilizovala, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

- Sada su kantonalne uprave civilne zaštite nadležne za dalje korake. Komisije za procjenu šteta nisu napravile zapisnike ni od onih poplava iz maja i to se treba završiti da bi se mogla namiriti sredstva od Civilne zaštite – kazao je Solak.

Komentirajući poplave koje su tokom maja i ponovo u avgustu zadesile BiH, Solak je kazao da se uzimajući sve o obzir pokazala spremnost FUCZ.

- Spremnost našeg sistema pokazala se tokom poplava. Nismo imali puno žrtava, a brzo smo reagirali na sve zahtjeve  - kazao je Solak.

Nakon što je uslijedio period visokih temperatura bez padavina na pojedinim područjima došlo je do pojave požara.

- Naši uposlenici prošli su obuku, ali s prirodom se nekad jako teško izboriti bez obzira na svu opremu koju imamo. To nije samo kod nas slučaj već i sa drugim puno više razvijenim državama – rekao je Solak.

Podsjećamo, nakon poplava koje su ponovo prozrokovale veliku štetu brojna mjesta ostala su bez putne komunikacije, a prijavljena su i nova klizišta. Najteže je bilo na području Željeznog Polja i Žepča te nekoliko sela u Maglaju. Iako su angažovane mašine i ljudstvo, posljedice poplava dugo će se sanirati, a u mnogim područjima zbog klizišta život više neće biti moguć.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android