Objavljeno u kategoriji BiH na 10.08.2014 00:00:00

Sjećanje na Grebak: Put koji je spasio Goražde

Spomen obilježje na Grebku

Organizacioni odbor manifestacije „Grebak 2014“ danas u 11:00 sati organizirat će prigodan program kako bi se svi prisjetili najtežeg perioda Goražda i BiH u novijoj historiji. Također, bit će to prilika da se mlađim generacijama ukaže na važnost Grebka i da se nikad ne zaboravi i nikome više ne ponovi, piše bh. novinska agencija Patria.

Tokom ratnih godina od 1992. do 1994. godine put preko Grebka bio je jedini put preko za dostavljanje lijekova i hrane stanovništvu opkoljenog Goražda. Borci Armije RBiH uspjeli su osigurati „Put života“  Goražde – Grebak – Igman – Trnovo – Pazarić uz pomoć jedinica Goražda i 1. korpusa.

Grebak i danas predstavlja simbol teškog perioda stanovništva Goražda i borbe za opstanak i ravnopravnost. Preko Grebka prema procjenama prešlo je 30.000 ljudi koji su našli spas u slobodnim teritorijama RBiH, ali i drugih zemalja Evrope.

Na putu preko Grebka mnogi civili su ubijeni iz zasjeda ili su život izgubili umirući od gladi, iscrpljenosti i hladnoće.

Jutros su desetine građana krenule ka odredištu, a iz Sarajeva je sa nekoliko lokacija bio organiziran prijevoz do Goražda.

Program na Grebku:

11:00 – Otvaranje manifestacije

  • Postrojavanje jedinica
  • Obraćanje zvaničnika

12:30 – Polaganje cvijeća na spomen obilježje

  • Vjerski program

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android