Objavljeno u kategoriji BiH na 09.08.2014 00:00:00

Dr. Cerić: Majka Hava ne smije biti zaboravljena!

Dr. Cerić: Slučaj majke Have ne smije ostati tek odluka nekog ministarstva

Ima li ova zemlja političare koji stvarno misle na narod i njegove probleme, koji su istinski spremni ustati u zaštitu onih koji su ih izabrali?, pita se dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirajući na najnoviju odluku vlasti manjeg bh. entiteta u slučaju Prijedorčanke Have Tatarević.

Majka Hava Tatarević u Prijedoru je izgubila šest sinova i muža. Mučki su ubijeni. Kosti im je tražila više od 20 godina. Ukopala ih je, no mira ni dalje nema.

Uz bol uz koju živi, vlasti RS odlučile su joj uskratiti i ono malo jada od kojeg živi, skromnu invalidninu. Pravdaju to tako što tvrde „da ne znaju ko je odveo njene sinove i muža i da li su ubijeni u ratnim okolnostima“.

Jasno je da se ne radi o stvarnom finansijskom problemu za vlasti u Banjoj Luci, već o još jednom dokazu njihovog političkog i moralnog sunovrata. Zabrinjava, međutim, nikakva reakcija iz Sarajeva.

- Nažalost, ovo je još jedan dokaz da državne vlasti u Bosni i Hercegovini ne funkcioniraju i da su im od silnih problema koje narod ima, od majke Have i hiljada drugih slučajeva sličnih njenom, preči vlastita stolica i isprazna politička prepucavanja. Političari na vlasti već su davno trebali shvatiti da politika nije samo borba za lični interes, već da se kroz nju moraju očuvati i savjest, ljudskost i, ponajviše, moral. Bez tih osnova možemo računati samo na propast. Stoga, slučaj majke Have ne smije ostati tek odluka nekog ministarstva. Mora biti riješen, budući da je produženje njene agonije, kao i agonije hiljada drugih koji su doživjeli slične sudbine, ustvari produženje projekta etničkog čišćenja - smatra dr. Cerić.

Naglašava kako je krajnje vrijeme za državne vlasti u Sarajevu da se probude, ako ih sudbina naroda uopće i zanima.

- Problem majke Have problem je ljudskosti i morala, ali i prilika da se pokaže spremnost za očuvanje tih ljudskih vrijednosti - ističe dr. Cerić.

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android