Objavljeno u kategoriji BiH na 08.08.2014 00:00:00

Fra Luka Markešić bio je branitelj BiH

Markešić: Zagovaratelj cjelovitosti BiH

Povodom smrti fra Luke Markešića, u redakciju bh. novinske agencije Patria pristižu prve reakcije. Tako je dr. Mustafa Cerić nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kazao da ga je duboko potresla vijest o smrti Markešića.

-  Zatekla me vijest o smrti fra Luke Markešića, velikog sina, zagovaratelja i branitelja Bosne i Hercegovine - kazao je dr. Cerić. On je dodao da će sjećati susreta i razgovora s njim.

- Istinski je i srčano zagovarao cjelovitost Bosne i Hercegovine, očuvanje šarolike kulture i tradicije koju su baštinili i baštine njeni narodi. Njegovim odlaskom gubimo dragog prijatelja. Izražavam sućut njegovoj obitelji, Hrvatskom narodnom vijeću Bosne i Hercegovine i Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene - kazao je dr. Cerić.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija u saopćenju koje je upućeno iz MVP BiH, izražava  iskrenu sućut povodom smrti istaknutog franjevca fra Luke Markešića.

-  Odlaskom ovog skromnog čovjeka mnogo je izgubila ne samo Franjevačka provincija Bosne Srebrene, Hrvatsko narodno vijeće i bosanskohercegovačka akademska zajednica nego i cijela Bosna i Hercegovina - stoji u pismu ministra Lagumdžije.

Pismo sućuti upućeno je i provincijalu Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovri Gavranu kao i Hrvatskom narodnom vijeću BiH čiji je predsjednik bio fra Markešić. 

Podsjećamo, Fra Luka Markešić, istaknuti franjevac, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i predsjednik HNV-a BiH, preminuo je u sinoć iza 23 sata. Sahrana će biti obavljena 12. avgusta na groblju Bare u 13 sati. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android