Objavljeno u kategoriji BiH na 08.08.2014 00:00:00

Muzej "Alija Izetbegović" na Kovačima od jutros prepun turista

Muzej Alije Izetbegovića u sarajevskom naselju Kovači

Muzej Alije Izetbegovića na Kovačima, prvog  predsjednika Republike Bosne i Hercegovine od jutros je pun gostiju, domaćih ali i turista koji dolaze iz raznih krajave svijeta, javlja bh. novinska agencija Patria.

Na današnji dan, 8. avgusta 1925. godine, u Bosanskom Šamcu rodio se Izetbegović, jedna od najpoznatijih i najznačajnijih političkih ličnosti u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Tim povodom u Muzeju Alije Izetbegovića organizovana je i manifestacija "Dani otvorenih vrata" koja traje danas i sutra, a muzej je za posjetitelje otvoren od 10 do 22 sata.

Šejla Cakić, arhivistica Muzeja Alija Izetbegović kazala je za NAP kako je muzej u samo dva sata nakon što je otvoren, imao više od stotinu posjetitelja.

- Turisti se najviše zanimaju za lične stvari rahmetli Izetbegovića. Imamo izloženu njegovu beretku, sat, novčanik s vizitkom iz perioda kada je bio pravnik te njegov džepni Kur'an od kojeg se nikada nije odvajao – rekla je Cakić za Patriu.

- Turisti muzej posjećuju svaki dan. Ove godine to je mnogo više nego lani. A, današnja posjeta zaista je neočekivana za nas. Mada, to nas sve skupa raduje. Osim delegacije iz Predsjedništava BiH koja je najavljena, imamo veliki broj domaćih i stranih turista koju su došli posjetiti Muzej prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine – dodala je Cakić.

Alija Izetbegović umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android