Članak

Cormack na FKN: Korupcija je ključni problem u BiH

Korajlić je kazao da je ambasadorica Cormack u najvećoj mjeri doprinijela projektu za studente ovog i Pravnog fakulteta.

Na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu svečano je otvoren kabinet „American Room“ u kojem je donirana informatička oprema za potrebe studenata u realizaciji projekta „Praćenje suđenja u predmetima koruptivnih krivičnih djela“. Kabinet su zajednički otvorili ambasadorica SAD Maureen Cormack i dekan Nedžad Korajlić, piše agencija Patria.

Korajlić je kazao da je ambasadorica Cormack u najvećoj mjeri doprinijela projektu za studente ovog i Pravnog fakulteta.

- Sigurno je da je ovo jedan od gorućih problema koje ima BiH i region kada su u pitanju koruptivna krivčna djela. Nadam se da će ovaj kabinet pomoći da naši studenti savladaju nove tehnike, da dobiju nove informacije kako bi bili uspješniji u provedbi zakona radeći u agencijama kako u izvršnim tako i sudskim i zakonodavnim – kazao je dekan Korajlić.

Ambasadorica Cormack kazala je da je projekat pokrenut u decembru prošle godine te da uključuje 44 studenta koji prate 12 slučajeva na općinskom, kantonalnom i državnom nivou.

- Zahvalna sam i dekanima Pravnog i ovog fakulteta što su naši partneri u ovom projektu koji je ustvari jedan od najvažnijih projekata jer se bavi jednim od ključnih problema s kojim se suočava ova zemlja, a to je korupcija.

Ona je pojasnila da program pomaže studentima u sticanju praktičnog iskustva i prisustvu u sudnicama kada se vode ovakvi slučajevi. Nakon otvaranja kabineta, ambasadorica Cormack razgovarala je sa studentima oba fakulteta o njihovim iskustvima u samom projektu.

Vrijednost donacije 60.000 KM, a studenti će nakon okončanja projekta pripremiti izvještaje s kojima će javnost biti upoznata.

- Nadam se da će na kraju iz svega toga proizaći da javnost i mediji počinju shvatati koliki je problem korupcije u ovoj zemlji i da se uključe u borbu protiv nje – kazala je Cormack.   

#BiH