Objavljeno u kategoriji Sport na 04.03.2014 00:00:00

Fudbal je ujedinio narod u BiH, zašto ne bi i Kipar

Zmajevi kao heroji nacije

U tekstu kiparskog novinara Andreasa Voua za jedan kiparski portal, navodi se dvostruki uspjeh bh. fudbalske reprezentacije. Ne radi se samo o kvalifikacijama na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu 2014. godine već i onome puno značajnijem, šta je to značilo za narod, odnosno narode u BiH.

Kako navodi Vou, Kipar bi mogao naučiti nešto iz bosanske skore prošlosti. Kiparski problem traje dugo i složen je, ali nije jedinstven. Mnoge zemlje svijeta imaju ili su imale konflikte između različitih etničkih ili rasnih grupa, a BiH se uklapa u taj profil. U BiH danas žive tri konstitutivna naroda: Bošnjaci 48 posto, Srbi 37 posto, Hrvati 14 posto i kategorija Ostali.

Posljednji uspjeh njihove nacionalne reprezentacije značio je i novi početak za sve građane u BiH. Kako navodi kiparski novinar u reprezentaciji BiH su zastupljeni svi konstitutivni narodi.

Iako prema autorovom mišljenju tenzije još uvijek postoje, ipak se postiglo ujedinjenje upravo zahvaljujući fudbalskoj reprezentaciji.

Zbog trajnog problema turskog i grčkog dijela Kipra, autor smatra da ih sport može ujediniti baš kao u BiH. On navodi primjer da kiparski nacionalni ragbi tim već to i pokazuje. Jedan igrač je sa turskog dijela Kipra i igra u ragbi timu. Za Burhana Turguta ne postoji podjela na turski i grčki dio Kipra. On kaže da su na kraju svi oni Kiprani.

Stoga se autor članka pita zašto to ne bi slijedila i fudbalska reprezentacija Kipra. Navodi da u početku ne bi bilo lako, ali za one koji žele vidjeti ujedinjen Kipar, kao dokaz za to, mogu uzeti BiH gdje se najbolje vidi koliki utjecaj ima sport na kulturu i društvo u cjelini.

Podsjećamo, fudbalska reprezentacija Kipra izvučena je u grupi sa BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android