Objavljeno u kategoriji BiH na 05.08.2014 00:00:00

Najbolja sezona za gljivare zadnjih deset godina: Dnevno zarade i do 70 KM

Najčešće vrste vrganj i lisičarka (Foto: Ilustracija)

Samonikle gljive vrganj i lisičarka okitile su bosanske šume! Berači gljiva tvrde da im je ovo najbolja sezona u posljednjih deset godina. Jedan berač dnevno može zaraditi između 60 i 70 KM, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Obilne padavine koje su Bosnu i Hercegovinu zahvatile još od polovine maja ove godine pogodovale su razvoju samoniklih gljiva. Za mnoge ljude iz ruralnih područja Bosne - naročito srednjeg dijela zemlje – to znači i prilika za dobru zaradu.

Sifet Hodžić, koji je iz Novog Travnika, kaže da već danima odlazi u planinske predjele Vranice gdje tokom dana nabere vrganja i lisičarki u vrijednosti od 60 do 70 KM. Otkupna cijena gljiva ove godine, kaže on, nešto je niža nego ranijih godina jer ih ima u izobilju, ali prosječan berač bez obzira na to za osam sati berbe može zaraditi dnevnicu koja je bh. prilike izuzetno dobra.

- Svako ko se potrudi ovog ljeta, na ovaj način može zaraditi prosječnu mjesečnu plaću u BiH. Odlazimo rano u šumu i beremo gljive. Ova godina jako je povoljna, gljiva ima u izobilju  – kaže Sifet za Patriu.

Nezir Tanović, profesor sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru kazao je za agenciju Patria kako vjeruje da će obilni rast samoniklih gljiva u bosanskohercegovačkim šumama potrajati sve do kasne jeseni, što će mnogim ljudima iz ruralnih dijelova BiH donijeti veliku finansijsku korist.

- Samo je na području Bugojna do sada otkupljeno više od 200 tona gljive. Ogromna finansijska sredstva otišla su u ruralna područja. To nas raduje – rekao je profesor Tanović.

Bosna i Hercegovina godišnje izveze samoniklih gljiva u vrijednosti od 40 miliona KM, doda li se tome i samoniklo ljekovito bilje i bobičasto voće. Profesor Tanović očekuje da bi izvoz gljiva iz BiH ove godine mogao i porasti, ali će to i dalje ostati na oko 15 posto potencijala koje naše zemlja ima i koje može iskoristiti, piše NAP.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android