Objavljeno u kategoriji BiH na 05.08.2014 00:00:00

Posljedice slabljenja ruske ekonomije osjetit će i BiH

MMF predviđa ekonomski rast Rusiji od 0,2% u ovoj godini

Strane direktne investicije (FDI) iz Rusije čine od 2% do 5% BDP-a u Litvaniji, Letoniji, Ukrajini, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a posljedice sporijeg ekonomskog rasta Rusije u narednom periodu mogle bi osjetiti Bjelorusija, Moldavija, Ukrajina i baltičke zemlje, navodi se u izvještaju objavljenom na blogu Međunarodnog monetarnog fonda koji je objavio baltictimes.com, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Za većinu evropskih zemalja, Rusija nije glavno izvozno tržište, ali za neposredne susjede čiji izvoz u Rusiju prelazi 5% svog BDP-a usporen ekonomski rast može biti značajan – navedeno je u izvještaju.

Mnoge istočnoevropske zemlje,  uključujući Litvaniju, u velikoj mjeri oslanjaju se na Rusiju za ukupne zalihe energije, a ne samo prirodnog gasa.

U izvještaju se rangira Litvanija kao druga zemlja nakon Bjelorusije u smislu ukupnog rizika s kojim će se suočiti slabljenjem ruske ekonomije i sankcija od strane zapadnih zemalja.

Rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj prognozira da će BDP rasti 0,5% u 2014, dok MMF kaže da će rast iznositi samo 0,2%. Prošle godine BDP u Rusiji iznosio je 1,3%. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android