Članak

Čestitke bh. zvaničnika: 25 godina nezavisnosti države Bosne i Hercegovine

Brojni bh. zvaničnici uputili su čestitke povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Brojni bh. zvaničnici uputili su čestitke povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko je povodom Dana nezavisnosti BiH uputio čestitku bh. građankama i građanima u zemlji i širom svijeta, svima onima koji istinski vole Bosnu i Hercegovinu.

„Na današnji dan, prije 25 godina, Bosna i Hercegovina je izraženom voljom ogromne većine svojih građana postala nezavisna i suverena država. Bosnu i Hercegovinu trebamo svi s ljubavlju i ponosom dalje izgrađivati kao zemlju ravnopravnih naroda i građana, zemlju koja napreduje na putu evroatlantskih integracija.

Svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine, u ime Ministarstva i svoje lično ime, s ponosom čestitam Dan nezavisnosti“, navodi se u čestitki ministra Juske.

Potpredsjednik F BiH Milan Dunović

„Sutra se navršava 25 godina od dana kada su se građani odlučili za nezavisnost Bosne i Hercegovine. Odlučili su se da žele živjeti u nezavisnoj i nedjeljivoj BiH, a što je najbitnije, da žele živjeti u građanskoj BiH. Nažalost, danas nismo na putu ka građanskoj državi na način kako je to odlučeno prije 25 godina, ali moramo se nastaviti truditi da to promijenimo. Moramo istrajati u borbi za zemlju u kojoj će svi građani imati jednaka prava i bolji život. Siguran sam da i oni žele takvu zemlju, a ne onakvu kakvu nam „serviraju“ pojedine političke elite. To je ono ka čemu treba da težimo i da ispoštujemo glas naroda koji je precizno, prije 25 godina, rekao šta želi – želi mir, slobodu, nezavisnost i jednakost.

Građankama i građanima Bosne i Hercegovine želim sretan Dan nezavisnosti, uz želju da naša zemlja ostane suverena i nezavisna sa prosperitetnijom budućnošću za sve.“

Državni zastupnik Senad Šepić

Bosna i Hercegovina nije nastala u Dejtonu. Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrđen je kontinuitet Bosne i Hercegovine kao države, što stoji i u našem Ustavu. To su historijske i pravne činjenice. Naša zemlja ima hiljadogodišnju tradiciju i kroz historiju je prošla težak put ka uspostavi nezavisne i moderne države Bosne i Hercegovine, a 1. mart predstavlja jedan od najvažnijih datuma na tom putu. Stoga, svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke povodm Dana nezavisnosti BiH, te vjerujem da ovo treba biti praznik svih naroda i građana u našoj državi.

Oni koji osporavaju 1. mart žele da negiraju vlastitu državu, ali i međunarodno-priznate standarde i norme. Većina zemalja, kao i UN, EU, Sjedinjene Države, Ruska Federacija, Kina i ostale vodeće zemlje modernog svijeta priznale su nezavisnu Bosnu i Hercegovinu upravo zahvaljujući tom 1. martu i referendumu koji je održan 1992. godine. Samo institucionalno jaka Bosna i Hercegovina može zaštititi sve narode i građane u ovoj zemlji, sve drugo je zabluda i potezi aktuelnih političkih lidera upravo doprinose destabilizaciji i neizvjesnoj budućnosti. Svima nam treba mirna i stabilna država.

Ne smijemo zaboraviti hrabre patriote koji su u najtežim okolnostima branili i odbranili Bosnu i Hercegovinu i koji su stali iza vrijednosti koje su referendumom izglasane 1992. godine. Borba za državu će još trajati. Otpor prema vlastitoj državi će i dalje postojati. Uvjeren sam da ćemo kao društvo sazrijevati, i da su Evropska unija, NATO i standardi koje iziskuju ove asocijacije dobar put ka institucionalnom jačanju države, ali i boljem standardu građana Bosne i Hercegovine. Još jednom, sretan 1. mart, Dan nezavisnosti zemlje kojoj svi pripadamo. 

Predsjednik SBB Fahrudin Radončić 

U svoje lično ime i u ime Saveza za bolju budućnost BiH, svim građanima Bosne i Hercegovine, čestitam 1. mart - Dan nezavisnosti. To je historijski čin kada je većina građana glasala za nezavisnu i demokratsku državu. Stoga, želim da provedete ovaj praznik ispunjeni patriotskim duhom slaveći suverenitet jedine nam domovine.  

#BiH