Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 03.03.2014 00:00:00

Muratović: Mi izgovaramo ono što se mnogi boje reći

Magacin Kabare: Tri godine uspješnog rada

Prije nešto više od tri godine ekipa od nekoliko već uspješnih mladih glumaca, reditelja i  entuzijasta osnovala je Magacin Kabare, neprofitnu profesionalnu organizaciju. Jedna od članica Magacin Kabarea, glumica  Mona Muratović za bh. novinsku agenciju Patria govori o samim počecima.

- Jako je veliki rad iza toga, dosta prekovremenog rada. U tom  smislu, svi smo  puno uložili u to. Svako je prije Magacin Kabarea već radio i svi smo imali po 8 do 10 godina karijere, sve što smo naučili donijeli smo u MK. Uspjeh MK pokazao je koliko je jedan takav kulturni projekat bio potreban našem društvu – navodi Muratović.

Muratović navodi da u našem društvu postoji jako puno tema, odnosno materijala za ono što oni rade, a to su socijalno angažirane predstave.

- Mi izgovaramo ono što se mnogi boje reći, mi govorimo o svemu onome što su parametri u našem društvu, a što ne bi trebali biti. Mi svoj stav dajemo kroz naše predstave – govori ova glumica.

S obzirom na tematiku predstava koje radi Magacin Kabare, Mona je kratko prokomentirala i aktuelne proteste u nekoliko bh. gradova.

- Mislim da je dobro da smo se pokrenuli, treba se boriti protiv nepravde. A kada bi se svako posvetio onome u čemu je dobar imali bismo vrlo uspješnu državu – kaže Muratović.

Iako je glumcima iz BiH, ali i regiona napraviti uspjeh van granica naše države, Mona kaže da se može uspjeti.

- Dokaz je Zana Marjanović (glavna uloga u filmu Anđeline Jolie „U zemlji krvi i meda“ op.a.), Moamer Kasumović trenutno snima u Italiji, ja sam prošlo ljeto i jesen dobila odlične kritike u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. Teško je dobiti šansu, ali kad se izađe van okvira BiH onda je dobro. Ima puno mladih, talentovanih ljudi koji nikad ne dobiju pravu šansu – zaključuje Muratović.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android