Objavljeno u kategoriji Biznis na 03.03.2014 00:00:00

Nije tačno da pčele ugibaju zbog tople zime

Zorlak: Pčele ce stradati samo kod pohlepnih pčelara

Iako se posljednjih dana u medijima često pojavljuju natpisi o masovnom stradanju pčelinjih kolonija zbog tople zime širom Bosne i Hercegovine, pčelari praktičari demantuju takve tvrdnje.

Rašid Zorlak, jedan od najvećih pčelarskih stručnjaka u BiH, autor dvije knjige o praktičnom pčelarenju, kazao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kako je topla zima mogla otežati život u košnici, povećati potrošnju hrane u pčelinjoj koloniji, ali da to nije moglo dovesti do kolapsa pčelinjih zajednica.

- Probleme zbog tople zime mogu imati jedino pčelari koji u jesen nisu pčelama ostavili dovoljne zalihe hrane. Ali, oni pčelari koji nisu bili pohlepni, koji su iz košnice uzeli samo višak meda, a pčelama ostavili dovoljno za njihove potrebe, i još malo preko toga, oni ne trebaju da se brinu – rekao je Zorlak za NAP.

Zalihe hrane koje jedna pčelinja zajednica treba imati od jeseni do proljeća, kada kreće unos novo nektara, treba da bude minimalno 15 kilograma.

- Ako neki od pčelara zna da njegove pčele nemaju dovoljno hrane u košnici, i da bi to moglo prouzrokovati stradanje kolonije, može u košnicu ubaciti pčelinje pogače kojima će premostiti vrijeme do pojave prvog nektara u prirodi – kaže Zorlak.

Samir Baralija, jedan od najvećih sarajevskih pčelara, koji ima više od 600 pčelinjih kolonija, također se ne plaši tople zime.

- Krajem prošlog mjeseca vršio sam kontrolu pčelinjih kolonija, i jako sam zadovoljan stanjem – rekao je Baralija. I on je mišljenja da je veoma važno da pčele u zimu uđu zdrave i sa dovoljnim zalihama hrane.

- Ako pčelar ispoštuje prirodne potrebe pčelinje zajednice, pčele se onda mogu same izboriti sa eventualnim problemima tokom zime – kaže Baralija za NAP.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android