Objavljeno u kategoriji BiH na 10.01.2017 14:50:50

Sprema se smjena Uprave BH Telecoma: Pročitajte dokument Vlade FBiH za koji tvrde da je izmišljen

Dokument prezentiran na Kolegiju SDA

Vlada FBiH sprema smjenu Uprave i Nadzornog odbora BH Telecoma, saznaje Patria iz izvora bliskih Vladi FBiH.

Na ovakav čin Vlada FBiH se odlučila iako je sadašnja Uprava kategorički protiv prodaje ove kompanije. Na ovakav plan Vlada FBiH se obavezala MMF-u.

Kako smo objavili prošle sedmice nedavno održana sjednica Kolegija SDA bila je jako burna, a pale su teške optužbe između federalnog premijera Fadila Novalića i direktora BH Telecoma Mirsada Zaimovića o lošem poslovanju ove nekada najprofitabilnije državne kompanije.

Naime, Vlada FBiH bez znanja direktora BH Telecoma uradila je svoj izvještaj o poslovanju ove kompanije u kojem je izneseno da su u prošloj godini zabilježeni najlošiji poslovni rezultati od 2010. godine.

Nakon što su i drugi mediji obradili ovu temu, iz Vlade FBiH počela je kružiti priča kako je sve izmišljeno, stoga Patria objavljuje cijeli dokument u kojem stoji da ga je izradio Ured premijera FBiH i to 28.12.2016. godine.

Vlada u svom izvještaju tvrdi da je zabilježen pad vrijednosti udjela Vlade u 2016. za čak 250 miliona KM, a to će se nastaviti ukoliko Uprava nastavi loše upravljati BH Telecomom.

Novalićeva Vlada izdvajanja od 11 miliona KM u marketinške svrhe nazvala je zloupotrebom te su tim sredstvima „finansirane kampanje protiv Vlade FBiH, Vlade KS, predsjednika BiH, kroz koproduciranje i sponzorstva političkih emisija koje nanose štetu ugledu vlasnika BH Telecoma, aktivnostima na provedbi Reformske agende što poprima dimenzije diplomatskog skandala“.

U istom izvještaju spočitava se i utrošak više od 100 miliona za nabavke koje se dogovaraju kroz pregovaračke postupke. Istaknuto je da je sam postupak netransparentan i troškovno upitan.

Novalićevoj Vladi posebno je zasmetalo što Uprava BH Telecoma odbija saradnju sa strateškim partnerima koje je Vlada delegirala te se navodi primjer Turkcell-a.

- BH Telecom ima vrlo lošu poziciju u odnosu na konkurenciju, jako nizak nivo produktivnosti u odnosu na prosjek u Jugoistočnoj Evropi.

Vlada u svom izvještaju tvrdi da su finansijski izvještaji BH Telecoma predmet „klasičnih knjigovodstvenih manipulacija sa vrijednošću zaliha, investicija, nabavkama.“

Dalje se tvrdi da BH Telecom finansira negativne kampanje protiv Vlade te to nazivaju orkestriranim napadima te se navodi da u 2017. godini sve ove aktivnosti trebaju biti izmijenjene.

- U emisijama koje su sponzorisane i koproducirane od strane BH Telecoma u vrlo negativnom i neprimjerenom kontekstu i eksplicitnom sadržaju vrijeđaju se i ismijavaju, između ostalih član Predsjedništva, premijer FBiH, ministri, premijer KS. Finansiranje političkih emisija koje kreiraju negativan imidž ne samo vlasnika ni na koji način ne doprinosi poslovanju BH Telecoma, niti stvaranju pozitivnog imidža.

Kako otkrivaju izvori Patrije, ovakav izvještaj Vlade FBiH je temelj za prodaju BH Telecoma, a čemu se Zaimović javno protivi što stranci koja ga je i imenoavla na čelo BH Telecoma ne odgovara jer se Vlada obavezala i spram MMF-a na privatizaciju ovog sektora.

Nejasno je čiji izvještaj je bliži istini, Telecomov koji pokazuje pristojne rezultate ili ovaj Vladin prema kojem bi ova kompanija već sutra mogla u prodaju.

Vidljivo je u izvještaju da Novaliću najviše smeta plan marketinških aktivnosti za koje bi očito da idu samo ka medijima koji nisu skloni kritiziranju vlasti.

Interesantno je da je u izvještaju Vlade FBiH sadašnjem premijeru čak zasmetalo gostovanje predsjednika SDP-a Nermina Nikšića u jednoj političkoj emisiji koju koproducira BH Telecom.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android