Objavljeno u kategoriji BiH na 02.03.2014 00:00:00

Protiv Zubca i Lukača neko mora pokrenuti disciplinski postupak

Nezirić: Zakon nedorečen kada se protiv rukovodilaca vode istrage

Ozbiljne istrage koje se vode protiv Gorana Zubca, direktora Agencije za istrage i zaštitu i Dragana Lukača, direktora FUP-a zbunile su bh. javnost. Mnogi su očekivali reakciju Nezavisnog odbora Parlamentrane skupštine BiH ili Vijeća ministara BiH u kojoj će se zatražiti njihova suspenzija. Ali, ona je izostala. Sanel Nezirić, poznati sarajevski advokat u izjavi za novinsku agenciju Patria kaže da je prema Zakonu o policijskim službenicima BiH ostalo vrlo neodređeno šta se radi s rukovodiocima policijskih organa u ovakvim slučajevima.

- Konkretno na državnom nivou postoji i Odbor za žalbe policijskih službenika, a postoje i Disciplinske komisije i sada bi Zubac trebao formirati Disciplinsku komisiju ako bi se pokretao protiv njega disciplinski postupak. Formirati Disciplinsku komisiju koja bi trebala da odredi je li on disciplinski odgovoran, što je potpuno suludo – kazao je Nezirić.

On je dalje napomenuo da je potrebno podizanje opužnice kako bi Nezavisni odbor odlučio o eventualnom razrješenju Gorana Zubca.

- Ukoliko bi došlo do podizanja optužnice onda on ne bi bio više dosljedan za tu funkciju, jer uslov da se imenuje na tu poziciju jeste da protiv njega nema podignute optužnice osim za krivična djela u bezbjednosti saobraćaja – dodao je Nezirić.

Napominjući da je u ovom slučaju poprilično zakon neodređen Nezirić potcrtava da bi Nezavisni odbor, a eventualno i Vijeće ministara BiH moglo pokrenuti proceduru razrješenja funkcije direktora ukoliko bi oni ocijenili da zbog ovih istraga nisu adekvatni za obavljanje ovako važnih funkcija.

- Posebno kod Zubca ako mu se stavi na teret ugrožavanje ustavnog poretka BiH i odbijanje saradnje s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, jer ako jedan direktor odbije takvu saradnju, a po zakonu je dužan to raditi, onda bi se bez ikakve sumnje trebao razriješiti dužnosti. Ovo sumnjičenje za ratne zločine također nosi jednu težinu jer SIPA je najvažniji instrument u istragama ratnih zločina – dodao je Nezirić.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android