Članak

Sve manje u javnosti se spominje reforma zdravstva, a čiji je dokument sastavila Radna grupa Ministarstva zdravstva tačnije 12 ljudi od kojih je samo šest ljekara, a ostali pravnici i ekonomisti, piše novinska agencija Patria.

Dokument Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo u javnoj je raspravi, ali po postupcima nadležne ministrice Zilhe Ademaj i onih koji su sačinili ovaj Dokument čini se da ne žele čuti šta struka ili oni kojih se direktno tiče ova reforma imaju za reći.

Budući da je u toku javna rasprava o Nacrtu odluke o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, a da šira javnost ni na koji način nije uključena, Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta održala je javnu raspravu.

Pozivu na raspravu odazvali su se studenti, građani, v.d. direktorica Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Žana Pozderac, predstavnici Studentskog parlamenta UNSA te medicinsko i nemedicinsko osoblje zavoda, te delegati neformalno političke društvene organizacije Jedan grad jedna borba. Premijer KS Elmedin Konaković i ministrica zdravstva Zilha Ademaj nisu se odazvali pozivu koji im je upućen.

Inače, ovom reformom planirano je gašenje svih zavoda kao i školskog dispanzera u Domovima zdravlja. Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (STAFF) pomno je pratila situaciju oko zdravstvene reforme i zaključila da ne postoji nikakva analiza na koju bi se moglo pozvati kao dokaz za primjenu reforme.

Bez analize, garancija i rješenja kako će se riješiti status studenata nakon reforme, posebno onih koji dolaze van KS-a, zaključili smo da reforma ne postoji, nego je sinonim za rezanje troškova – kaže u razgovoru za agenciju Patria Suad Beganović, predsjednik STAFF-a.

PATRIA: Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu jedini su aktivni kada je riječ o reformi zdravstva, a kojom je predviđeno i gašenje Studentske poliklinike. Kako vi takvo stanje ocjenjujete, šta će to u praksi značiti za sve studente?

BEGANOVIĆ: Studenti Filozofskog fakulteta, tačnije, Studentska asocijacija radi posao koji bi trebao raditi SPUS. Međutim, SPUS se svrstao na stranu vlasti zbog čega je izostala reakcija studenata na najavljenu reformu. Što se tiče reforme i onoga što će ona donijeti, upravo zbog toga smo mi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Nije precizirano šta će se desiti sa studentima, posebno onima koji dolaze van KS, nego su data površna rješenja. Naime, u reformu se kreće grlom u jagode, ide se na rezanje troškova zbog racionalizacije i to bez razrađenog plana za stvarnu reformu zdravstva koja je svakako potrebna. Ovo što imamo na djelu nije nikakva stvarna reforma nego rezanje troškova. Pri tome je to i politička odluka jer reforma nije uzela u obzir KCUS, najvećeg potrošača, a jeste Studentsku polikliniku, najmanjeg potrošača, zbog toga što polovina studenata ne čini glasačko tijelo u KS. Stoga, možemo zaključiti da će planirano prebacivanje studenata na timove porodične medicine preopteretiti već opterećene Domove zdravlja zbog čega će stanje biti samo gore.

PATRIA: Organizirali ste i Javnu tribinu na ovu temu te ste ustanovili da se u dokumentu o reformi zdravstva ne tretira problem korupcije, dok na tribinu nisu došli premijer Elmedin Konaković niti nadležna ministrica Zilha Ademaj, kakva je to poruka studentima, ali i svim građanima KS?

BEGANOVIĆ: Organizovali smo Javnu tribinu i ustanovili da dokument ne tretira mnoge stvari, jedna od njih je i problem korupcije. Taj problem se može rješavati na više načina. Problematičnije je restruktuiranje zbog čega će npr. ispaštati studenti Stomatologije, a to je tek jedan od problema. Mi smo te probleme pobrojali u zaključcima koje smo i objavili u medijima, ali i poslali nadležnim organima.

Na tribinu smo pozvali sve uključene strane, premijer Konaković i ministrica Ademaj nisu se pojavili čime su poručili da ih nije briga ni za studente niti za građane. Dapače, spremni su srozati i zdravstvo.

PATRIA: Ko bi mogao i na kraju krajeva bio i obavezan pomoći u izradi kvalitetnijeg dokumenta o reformi, ili mislite da tu više niko ne može izvršiti utjecaj ma koliko god bilo dobronamjerno upućene kritike i ma od kojeg stručnjaka?

BEGANOVIĆ: Javna tribina koju smo organizovali pokazala je da Vlada nije pravilno pristupila izradi plana. Naime, mi smo na tribinu pozvali studente, doktore, građane, vlast itd. Jedan od prvih zaključaka je bio da Vlada nije uradila analizu kvaliteta usluge. To znači da nisu oformili tim koji bi pitao pacijente koliko su zadovoljni uslugom i šta treba uraditi da se popravi. Nisu pitali niti Upravu poliklinike niti smo dobili ikakvu analizu koja bi potvrdila da se klinika mora ili treba zatvoriti. Dakle, Vlada je bila dužna imenovati tim stručnjaka koji bi ispitali kvalitet usluge, potom bi se uvažili argumenti većeg broja pacijenata, uvažila bi se činjenica da je Sarajevo studentski grad.

Sumnjam da će Vlada promijeniti mišljenje, već sami pristup ovoj reformi govori da su stvari odavno gotove zbog čega nije ni bilo interesa za vršenje spomenutih analiza.

PATRIA: Kakve su Vaše daljne aktivnosti u vezi ove problematike?

BEGANOVIĆ:  Mi smo studenti, pri tome nismo krovna studentska organizacija, te je prostor za naš manevar skučen. Mi ćemo svakako pratiti dešavanja, kontaktirati sve koji nam mogu pomoći, javno nastupati i u odgovoru na poteze vlasti reagovati sukladno tome.

PATRIA: Treba li studentima specijalizirana klinika za njihove potrebe i imate li saznanja kakva je praksa u drugim evropskim zemljama kada je riječ o liječenju studenata?

BEGANOVIĆ: U toku javne rasprave, što na tribini, što kroz medije, mogla se čuti jedna ogavna licitacija brojevima. Pokušalo se dokazati da bolesnih studenata ima premalo. Zaboravilo se na činjenicu da samo jedan bolestan student van KS u potpunosti ovisi o nečijoj pomoći. A ne radi se o jednom studentu, radi se o trocifrenom broju studenata. Brojevima se pokušava sakriti dehumanizirajući čin reforme. U naprednim zemljama to znaju zbog čega postoje cijeli mali studentski gradovi (domovi i fakulteti na jednom mjestu) koji imaju svoje poliklinike jer je to najbolji način da se zbrinu studenti iz cijele zemlje. Sarajevo nema poseban studentski grad unutar sebe jer nije toliko grad. Međutim, ipak jeste studentski grad i nužno je da ima studentsku polikliniku. To je zdravorazumsko rješenje.

 

#Izbori