Objavljeno u kategoriji BiH na 29.11.2016 15:31:28

Prijedlog za nove komunalne takse u Zenici pred vijećnike dolazi u četvrtak

Foto Arhiv Patria

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović predložio je izmjene Odluke o komunalnim taksama u ovom gradu. Prema prijedlogu Kasumovića, igre na sreću, lutrije i sportske kladionice treba da budu oporezovane sa dodatnih 20.000 do 50.000 KM godišnje, ovisno od zone gdje je kladionica smještena.

Novom Kasumovićevom Odlukom o komunalnim taksama obuhvaćeni su i noćni barovi, diskoteke, telekomunikacijske, telefonske i satelitske usluge. Oni bi također trebali plaćati nešto veće takse od onih koje plaćaju sada.

Priređivači igara na sreću ne misle da je gradonačelnikov prijedlog dobar. Nove takse, smatraju, značile bi i kršenje Ustava Federacije BiH. Ne mogu se, tvrde, različite djelatnosti oporezivati različitim stopama poreza. 

Slične odluke su bile donesene i prošle godine u nekoliko općina u Federaciji. Međutim, firme koje su dodatnim oporezivanjem bile oštećene pokrenule su sudske postupke, a koji su u krajnjem dovedeni na odlučivanje i pred Ustavni sud FBiH. U brojnim svojim odlukama Ustavni sud zauzeo je stajalište da vrsta djelatnosti ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različitih visina taksi... – navode priređivači igara te dodaju:

Nakon ovakvih presuda Ustavnog suda FBiH, uslijedile su tužbe nadležnim parničnim sudovima za naknadu štete, a koje su okončane u korist tužitelja i obavezom općina da štetu namire. 

Priređivači igara pozvali su nadležne u Gradu Zenica da odustanu od izmjena Odluke o komunalnim taksama u Zenici.

Gradonačelnik Kasumović ima drugačije mišljenje. Smatra da u ovim djelatnostima ima novca. Navodi da bi nova Odluka o komunalnim taksama obezbijedila dodatna sredstva u Budžetu Grada Zenice, a koja bi bila namijenjena finansiranju sportskih klubova i razvoju sporta u Zenici.

Naplatom sredstava po osnovu komunalne takse od sportskih kladionica i operatera mobilne telefonije bit će stvorene pretpostavke za bolje finansiranje sportskih kolektiva, razvoj omladinskog i školskog sporta, što je jedno od strateških opredjeljenja Grada Zenice – smatra Kasumović.

-  To će u bliskoj budućnosti rezultirati boljim rezultatima zeničkog sporta, jačanje sportskih klubova i obezbjeđivanje uslova za kvalitetnije korištenje slobodnog vremena djece školskog uzrasta što će umanjiti rizik od maloljetničke delikvencije - dodaje Kasumović, piše Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android