Članak

Kolinda poručila: Hrvatima treba suditi u Hrvatskoj

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je žestoko kritizirala Zorana Milanovića oko slučaja Lex perković, danas je u Rijeci ustvrdila kako bi hrvatskih državljanima trebalo biti suđeno u

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je žestoko kritizirala Zorana Milanovića oko slučaja Lex perković, danas je u Rijeci ustvrdila kako bi hrvatskih državljanima trebalo biti suđeno u Hrvatskoj, prenosi Patria.

Grabar Kitarović je izjavila kako su optužnice protiv Hrvata u Orašju odjeknule izuzetno negativno, da je premijer Andrej Plenković dva dana prije prilikom posjete BiH poslao pozitivne poruke i podršku Republike Hrvatske za BiH, a da se potom proizvodi situacija kojom se uznemiruje hrvatsko stanovništvo u BiH, o čemu Hrvatska mora voditi računa.

U Rijeci je naglasila da Republika Hrvatska o tome mora voditi računa, kao i o zaštiti svakog hrvatskog državljana. Osim državljanstva BiH uhapšeni su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) imaju i hrvatsko državljanstvo, a neki i činove HV-a.

Grabar-Kitarović također je istakla da je Hrvatska prije svega odgovorna za svoje državljane a da, ako postoji sumnja da je počinjen ratni zločin hrvatska državna tijela trebaju preuzeti te predmete. 

Ogovarajući na ponovljena pitanja novinara je li znala za hapšenja u BiH i optužnice protiv pripadnika HVO-a i oficira HV, predsjednica je rekla kako je jedno općenita problematika općenito optužnica u BiH, to je poznato, no naglasila je kako za nakanu prošlosedmičnih hapšenja u Orašju nije znala, niti je to unaprijed znao hrvatski državni vrh, i hapšenja su bili veliko iznenađenje, piše Index. 

#Region