Objavljeno u kategoriji Sport na 15.07.2014 00:00:00

Revizori ulaze u "KK Bosna": Kako je za 10 godina utrošeno 25 miliona maraka!

Nekadašnji prvak Evropo već godina daleko ispod svog renomea: Šta će otkriti revizija

Nova uprava Košarkaškog kluba „Bosna“ uvest će u finansije bivšeg evropskog prvaka, prvi put u posljednjih deset godina, sveobuhvatnu vanjsku reviziju, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz pouzdanih izvora.

Naime, „KK Bosna“ je već mjesecima na izdisaju i pred stečajem, te je nova uprava u sklopu aktivnosti za ozdravljenje ovog legendarnog kluba odlučila prvo uspostaviti čist račun te provjeriti višegodišnje poslovanje.  

Kako saznajemo, revidirat će se rad ovog kluba u posljednjh 10 godina, od 2004. godine do danas. Prema premilinarnim podacima, riječ je o blizu 25 miliona maraka koje su u tom periodu prošle kroz „KK Bosnu“ i u vrijeme kada je ovaj klub igrao u regionalnom takmičenju i u domaćoj ligi. Zvanično, iz Kluba su agenciji Patria samo rekli da će javnost biti blagovremeno obavještena o svim važnim koracima Uprave, ali nisu htjeli otkriti nikakve detalje.

Nezvanično, vanjsku reviziju će, najvjerovatnije, raditi ugledna revizorska kuća „Revker“ i poznati sudski vještak Kerima Prašljivić. Zanimljivo je da je ona radila reviziju i svjedočila na suđenju bivšim čelnicima Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Munibu Ušanoviću i Miodragu Kurešu koji su osuđeni zbog finansijskih malverzacija.

Revizija će, saznaje agencija Patria, biti opsežna i detaljna i trebala bi dati odgovor na to kako je KK Bosna, najveći i najuspješniji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini doveden do prosjačkog štapa, i pored velikih spozorskih ugovora. Procijenjeni dug je, prema ranijim podacima, premašio pet miliona maraka, javlja NAP.  

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android