Objavljeno u kategoriji BiH na 01.03.2014 00:00:00

Tunel 1. mart jedan od najmodernijih u regionu

Tunel Vijenac je dug oko tri kilometra i znatno će olakšati putovanje od Sarajeva do Zenice

Završetak druge faze radova na jednom od najvećih objekata na koridoru 5C, tunelu Vijenac na poddionici Gorica Bilješevo, na putu od Sarajeva do Zenici bit će, danas na Dan nezavisnosti BiH svečano predstavljen bh. javnosti. Ceremoniji će prisustvovati premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić i u ime bh. konzorcija koji je izvodio radove Hamed Ramić. Na svečanost su pozvani i članovi Predsjedništva BiH.

- Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine privodi kraju još jedan veoma značajan i zahtjevan projekat na Koridoru Vc – tunel 1. mart na poddionici Gorica – Bilješevo. Tunel 1. mart (Vijenac) dužine gotovo tri kilometra je jedan od najdužih tunela u Bosni i Hercegovini i bit će jedan od najmodernijih i najopremljenijih u regionu. Angažman na izgradnji povjeren je bh. kompanijama: Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo – saopćeno je iz ove državne kompanije.

Kako ističu, izgradnja tunela 1. mart kao i sama izgradnja autoceste na Koridoru 5c ima višestruki značaj za bosanskohercegovačko društvo i našu državu.

- Domaće kompanije su pokazale svoje građevinske mogućnosti i stekle neophodne reference za dalji rad i to ne samo u našoj zemlji nego i u regionu. Izgradnjom autoceste je angažovano preko pet hiljada radnika što u teškoj ekonomskoj situaciji za našu zemlju ima poseban značaj – navode u najavi ovog događaja. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android