Članak

Da li će se ikada saznati istina o ubistvu Dženana Memića

Ako je Tužilaštvo, kao što tvrdi, od početka radilo u skladu sa Zakonom i ostalim propisima, a što je rezultiralo podizanjem optužnice, podignite optužnice i protiv onih koji su lagali, jer to je kri

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo početkom avgusta inicirala je pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog komesara Vahida Ćosića zbog davanja netačnih podataka, te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u slučaju ubistva Dženana Memića. Ministar policije KS Vedran Mulabdić postupio je po ovom zaključku te je donio odluku o pokretanju diciplinskog postupka protiv Ćosića, piše bh. novinska agencija Patria.

Ovakav zaključak donesen je nakon detaljne analize provedenih aktivnosti Komisije za sigurnost i njenog Ad hoc tijela za slučaj "Dženan Memić". Od samog početka (februar 2016.) ovaj slučaj obavijen je velom tajni, a indikativno je da je slučaj već dobio sudski epilog i da je u toku suđenje Ljubi i Bekriji Seferović. Na održanom ročištu o izjašnjenju o krivici u slučaju Dženana Memića, Ljubo i Bekrija Seferović izjasnili su se da nisu krivi.

Ljubo Seferović je optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći. Izjasnio se da nije kriv.

Njegov otac Bekrija Seferović koji se brani sa slobode izjasnio je također da nije kriv za krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Tužilaštvo KS prvobitno je otvorila istragu o ubistvu, a u avgustu je prekvalifikovalo djelo u teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

-Sadašnja situacija u vezi sa disciplinskom prijavom neće utjecati na pravičnost i pravni postupak - tvrde iz Tužilaštva KS.

No, ostaje nejasno zašto Tužilaštvo KS nije podnijelo krivične prijave protiv onih koji su davali lažne podatke u istrazi, a među njima je svakako i Alisa Mutap. Djevojka rahmetli Memića koja je bila s njim u noći kada je nastradao.

Na sljedećem ročištu Mutap će se pojaviti kao svjedokinja, a mnogo je nerazjašnjenih okolnosti. Koga je pozvala da Dženanu pruži pomoć, šta se zbilo te kobne noći, zašto je mijenjala iskaz?

Zašto Tužilaštvo KS nije podiglo krivične prijave i protiv policijskog službenika i samog komesara Ćosića, jer davanje lažnih podataka je krivično djelo. Na taj dio upita odgovor iz Tužilaštva KS nismo dobili.

-Pravno navedeni postupak ne može utjecati na sudski postupak koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu po potvrđenoj optužnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Ljube Seferovića optuženog za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nezgode i protiv Bekrije Seferovića optuženog za krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Podsjećamo Vas da je glavna kantonalna tužiteljica od početka ovog slučaja upozoravala na radnje poduzimane od strane policijskih službenika i činjenicu da je jedan od njih o istom događaju dao dva različita iskaza,  a zbog čega je i traženo poduzimanje radnji i utvrđivanje odgovornosti tog policijskog službenika od strane komesara. Istovremeno, obavještavamo Vas da je ovo Tužilaštvo od početka radilo u skladu sa Zakonom i ostalim propisima, a  što je rezultiralo podizanjem optužnice – kaže Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS za Patriju.

Otac Dženana Memića Muriz Memić ostaje ustrajan u borbi za istinu o smrti svog sina i poručuje da će organizirati nove proteste jer je nezadovoljan obavljenom istragom tvrdeći i dalje da je njegov sin ubijen.

-MUP još uvijek nije dostavio nikakvu dokumentaciju, a rečeno mi je da Komisija i dalje radi svoj posao. Detalje o radu će iznijeti na Skupštini KS koja je zakazana za 18. oktobar. Potpuno je nelogično da je Tužilaštvo KS pokrenulo suđenje, a da istraga još uvijek nije završena -izjavio je nedavno Memić.

I apsolutna je istina da u ovom slučaju ima toliko nelogičnosti da ni najbolji pravni eksperti nemaju odgovor na ova pitanja. Kakav je to jaz između Tužilaštva i policije.

Kako je moguće da se u Tužilaštvu odgovorno pozivaju na zakone i propise, pa valjda su zakoni isti za sve. No, pitanje je hoće li se saznati istina i ko se krije. Ova situacija najbolje pokazuje apsurde davno izgovorene rečenice „sve je urađeno po zakonu“. Možda i jeste, ali to i pokazuje manjkavosti i sve rupe u zakonu, pa su nam sve češće potrebene izmjene i dopune zakona.

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić i sama je isticala u više navrata  da je istraga ugrožena od početka, da je bilo curenja informacija.

- U fazi istrage ne postoji transparentnost i ne raspravlja se o dokazima koji nisu prezentirani sudu. Ovaj slučaj je pokazao šta znači ugrožavanje istrage jer je bila ugrožena od samog početka. Istraga bi inače bila okončana znatno ranije. Tužilaštvo će insistirati na procesuiranju onih koji su ugrozili istragu. Suzdržavali smo se bilo kakvih komentara, te na kraju uspješno okončali istragu i podigli optužnicu. Sud je jedino mjesto gdje se raspravlja o dokazima i Sud je taj koji donosi konačnu odluku – govorila je Burzić.

Odgovore na sva ova pitanja javnost, a najprije porodica imaju pravo znati.

Ako je Tužilaštvo, kao što tvrdi, od početka radilo u skladu sa Zakonom i ostalim propisima, a  što je rezultiralo podizanjem optužnice, podignite optužnice i protiv onih koji su lagali, jer to je krivično djelo zar ne?

#BiH