Objavljeno u kategoriji BiH na 10.07.2014 00:00:00

Dr. Cerić: Bošnjaci znaju kako je Palestincima, zato moramo jače dići glas protiv nasilja!

Gaza: U izraelskim raketnim napadima ubijeno najmanje 88 osoba u tri dana

Prolijevanje krvi nevinih civila mora odmah prestati, a Bosna i Hercegovina ima moralnu obavezu da snažnije digne glas protiv nasilja u Gazi, saopćio je danas dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

- Oštro osuđujemo posljednju eskalaciju nasilja i ofanzivu Izraela na Gazu. Duboko smo zabrinuti zbog nastavka više decenijskog sukoba u Svetoj zemlji – navedeno je u saopćenju.

Izraelske snage, prema izvještajima sa terena, pokrenule su novi val raketiranja palestinskih teritorija koji traje već nekoliko dana. Najmanje 88 osoba je poginulo, a stotine su ranjene. Slike iz Gaze, gdje granate ubijaju Palestince dok čekaju iftar izazvale su šok u cijelom svijetu.

Dr. Cerić u svom saopćenju kaže kako se svakom dobronamjernom čovjeku srce kida kada čuje ili vidi takvu nasilje.

- Svi oni koji imaju utjecaj, cijela međunarodna zajednica ne smiju ostati nijemi na ovakvo nasilje. Zdravom razumu nije prihvatljivo ubijanje djece, žena i neonaoružanih civile. Palestina i cijeli Bliski istok zaslužuju mir i stabilnost, jednako kao i svaki drugi dio svijeta. Treba pokazati hrabrost za mir – navodi se u saopćenju dr. Cerića.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci su posebno osjetljivi na stradavanje i agresiju, posebno u danima kada u mezare spuštaju nove identificirane žrtve genocida u Srebrenici.

 -  Mi, Bošnjaci najbolje znamo i razumijemo kako je palestinskom narodu. Stoga očekujemo i da naša država i naši politički predstavnici budu prvi u redu onih koji se zalažu za mir i stabilnost na Bliskom istoku. Njihov glas se mora čuti. Država Bosna i Hercegovina i Bošnjaci su žrtve genocida i imaju moralnu obavezu stalno upozoravati svijet da se nasilje, agresija i genocid nigdje ne smije tolerirati – poručio je dr. Cerić.

Također, on ističe kako se za prava Palestinaca na slobodu i državu treba zalagati iskreno i kontinutirano te tražiti trajno i pravedno riješenje, koje podrazumijeva dvije države, koje će se međusobno uvažavati, prenosi Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android