Objavljeno u kategoriji BiH na 10.07.2014 00:00:00

Salkić Dodiku: Nesitina je da Bošnjaci žive slobodno u RS

Salkić: Ugrožena prava povratnika

Potpredsjednik Narodne skupštine RS, Ramiz Salkić reagovao je na izjave predsjednika bh. entiteta RS koje su prenijeli mediji, u kojima Milorad Dodik navodi kako „u RS ni jedan Bošnjak nije ugrožen, nema nasilja, posebno etnički motivisanog, ljudi slobodno žive i organizuju svoje živote bez bilo kakvog ugrožavanja“, prenosi novinska agencija Patria.

U odgovoru na ove navode, potpredsjednik Salkić navodi da Milorad Dodik ne može govoriti da Bošnjaci u bh. entitetu RS imaju prava, slobodno žive i organizuju svoje živote bez ikakvog ugrožavanja jer on lično i kao nosilac funkcije predsjednika sve čini da krši ta prava i Bošnjake neprestano svojim izjavama i postupcima vrijeđa i ponižava.

- Tome u prilog govore porazni statistički podaci prema kojima u Vladi bh. entiteta RS, 15 ministarstava, 25 upravnih organizacija, šest uprava i Generalnom sekretarijatu samo je 134 ili 2,66 posto zaposlenih Bošnjaka od ukupno 5029 zaposlenih.  U svim opštinama u bh. entitetu RS zaposleno je 250 ili 4,7 Bošnjaka, od ukupno 5.264 zaposlenih. U osnovnim školama je angažovano tek 534, odnosno 4,57 posto nastavnog i vannastavnog osoblja Bošnjaka od ukupno 11.671 zaposlenih. U srednjoškolskom sistemu obrazovanja je zaposlen 91 Bošnjak, što je 1,8 posto od ukupno 4.969 zaposlenih – navodi Salkić u pismu Dodiku.

Dalje se navodi da je potpuna neistina da Bošnjaci danas žive slobodno i organizuju svoje živote kada smo svi svjedoci višegodišnje borbe roditelja bošnjačke djece za pravo na obrazovanje na maternjem – bosanskom jeziku u Vrbanjcima, Konjević Polju i drugim mjestima u entitetu RS.

- Podsjećanja radi, i pored više pokušaja da o tome razgovaraju sa predsjednikom bh. entiteta RS, roditelji bošnjačke djece, čija se prava brutalno krše, nisu uspjeli doći do njega. Sa druge strane predsjednik Dodik je svakodnevno podsticao druge da ne dozvole ustavom i zakonom zagarantovano pravo na uvođenje u škole nacionalne grupe predmeta za bosanski jezik – kaže dalje Salkić.

I na kraju, između ostalog Salkić navodi „da je Bošnjacima tako lijepo u bh. entitetu RS kao što to Dodik govori, on bi, kao predsjednik, 11. jula bio u Potočarima i poklonio se svim žrtvama genocida u Srebrenici, što je najmanje što može učiniti u cilju stvaranja ambijenta u kome su dostupna jednaka prava za sve“.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android