Objavljeno u kategoriji BiH na 10.07.2014 00:00:00

Općina Centar sa 70.000 KM pomaže još sedam ugroženih mjesta

Mnogobrojna mjesta nastradala u poplavama

Članovi Kolegija Općinskog vijeća Centar i Općinskog štaba civilne zaštite su na sjednici 3. jula kojom je predsjedavao Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar, usvojili odluku da se dodatnih 70.000 KM iz općinskog budžeta rasporedi kao pomoć za sedam općina koje su stradale tokom velikih majskih poplava, prenosi novinska agencija Patria.

Ovom prilikom je odlučeno da, na osnovu zahtjeva poplavljenih općina, po 10.000 KM dobiju: Vogošća, Kladanj, Sokolac, Vareš, Ilijaš, Pale-Prača i Sanski Most. Za prve četiri općine izdvojena sredstva su namijenjena za saniranje klizišta, putne infrastrukture i vodovodne mreže, kao i sanaciju oštećenih stambenih jedinica i pomoćnih objekata te obnovu poljoprivrednih dobara. Ostale općine će donacije Općine Centar moći utrošiti za popravku nasipa protiv poplava, nabavku goriva, angažovanje mehanizacije i vozila kao i materijalnih sredstava.

Navedena sredstva za ovih sedam općina su izdvojena iz granta od 500.000 KM kojeg je, na prijedlog načelnika Dževada Bećirevića, jednoglasno odobrilo Općinsko vijeće Centar za pomoć poplavljenim područjima u BiH.

Za prvi dio sredstava od pomenutih 500.000 KM za pomoć poplavljenim područjima Kolegij Općinskog je zajedno sa članovima Štaba civilne zaštite Općine Centar, na sjednici 6. juna donio odluku o raspodjeli  395.000 KM kao pomoć za 25 općina u BiH i Distrikt Brčko.

Tako je odlučeno da se 50.000 KM donira susjednoj Općini Vogošća; po 30.000 KM dodijeljeno je općinama Ilidža, Maglaj i Domaljevac-Šamac, a po 20.000 KM općinama Orašje, Odžak, Doboj Jug i Doboj Istok. Pomoć Općine Centar u iznosu od po 10.000 KM dobile su općine u Federaciji: Zavidovići, Žepče, Zenica – Nemila, Tuzla, Olovo, Gračanica, Kalesija, Teočak, Živinice, Sapna i Čelić, a u Republici Srpskoj gradovi Doboj i Bijeljina te opštine Šamac i Vukosavlje. Isto toliko sredstava dodijeljeno je Medžlisu Islamske zajednice Vlasenica a Opštini Rogatica iznos od 5.000 KM. Za Distrikt Brčko Općina Centar je izdvojila 10.000 KM.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android